Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Посмъртно: Урсула ле Гуин с рекорден брой награди „Хюго“

История за заселването на Луната и Марс заради климатични промени обявена за най-добър роман

От ляво надясно - победителите в категориите „Най-добър графичен роман“, „Най-добър роман“, „Най-добра графична история“, „Най-добра новела“ и „Най-добър роман за юноши“ - Посмъртно: Урсула ле Гуин с рекорден брой награди „Хюго“

От ляво надясно - победителите в категориите „Най-добър графичен роман“, „Най-добър роман“, „Най-добра графична история“, „Най-добра новела“ и „Най-добър роман за юноши“

Годината е 1952 г., американският президент Томас Дюи успява да спечели космическата надпревара, но Земята претърпява удар с метеорит, който взима много жертви по източния бряг на САЩ и предизвиква неочаквани климатични промени. Учените са категорични: след 50 г. нашата планета няма да е годна за живеене. Започва план за колонизиране първо на Луната, после и на Марс.

С този сюжет Мери Робинет Ковал спечели наградата „Хюго“, на 18 август в Дъблин нейният „The Calculating Stars“ бе обявен за най-добър роман. Отличието се връчва всяка година за най-добро произведение в жанровете „научна фантастика“ и „фентъзи“. Книгата е носител и на тазгодишното отличие „Небюла“. Не е издавана на български език.

В категорията „Най-добра новела“ за втора поредна година отличието грабна Марта Уелс с „Artificial Condition“, в която описва историята на същество с тъмното минало на убиец. През 2018 г. тя бе отличена за предишната част на поредицата си, „All Systems Red“.

За „Най-добра повест“ бе определена „If at First You Don’t Succeed, Try, Try Again“ на Зен Чо – разказ за имуги (корейски змей), който иска да се превърне в голям и силен дракон, но метаморфозата му предизвиква неочаквани последици.

Четенето е безопасно за вашето здраве

„Световното общество за научна фантастика“, което връчва „Хюго“, избра за най-добър разказ „A Witch’s Guide to Escape: A Practical Compendium of Portal Fantasies“ на Аликс Хароу. Разказът е достъпен онлайн на английски език.

Призът в категорията „Най-добра поредица“ бе връчен на Беки Чеймбърс за „Wayfarers“. У нас е издавана първата част от трилогията – „Дългият път към една малка ядосана планета“ (2016, „Артлайн студиос“).

Фен сайт, в който над 2 млн. потребители могат да следят развитието на любими поредици, да споделят впечатленията си за това, което четат, гледат или слушат, както и да създават собствени текстове и видеа, получи „Хюго“ за „Най-добро нехудожествено произведение“. Проектът „Archive of our own“ е на неправителствената „Organization for Transformative Works“ и има в архива си над 5 млн. произведения.

Третият том на комикса „Monstress“, с текст на Марджъри Лу и рисунки на Сана Такеда, стана „Най-добра графична история“. За дългометражна „Най-добра драматична презентация (екранизация)“ бе избран анимираният филм „Спайдър-мен: в Спайди вселената“, като в тази категория кокуренция му правиха „Нито звук“ на Джон Кразински, „Отмъстителите: Война без край“, „Черната пантера“, „Изтребление“ с Натали Портман и „Sorry to Bother You“ с Теса Томпсън и Арми Хамър. За най-сполучлива късометражна екранизация бе избран епизодът „Janet(s)“ от телевизионния сериал „The Good Place“ на Ен Би Си.

Colibri april 2017

„Книга за Землемория: Пълно илюстровано издание“ на Урсула ле Гуин и с илюстрациите на Чарлс Вес стана „Най-добър графичен роман“ и донесе рекордните шест отличия „Хюго“ на авторката (1929 – 2018). Чарлс Вес взе наградата за най-добър професионален художник.

„Пътеводна звезда“, призът за най-добър роман за юноши, отиде при „Деца от кръв и кости“ от Томи Адейеми, излизала у нас с логото на „Егмонт“.

Вижте още: УРСУЛА ЛЕ ГУИН СЕ ОТТЕГЛИ В ЗЕМЛЕМОРИЯ

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg