Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Продуцентът на „Чернобил” обясни разминаванията с действителните събития

Праправнукът на Лев Толстой оцени сериала на HBO като „много добър“

Сериалът „Чернобил“ предизвика силни обществени реакции и се превърна в най-популярния телевизионен проект в историята. - Продуцентът на „Чернобил” обясни разминаванията с действителните събития

Сериалът „Чернобил“ предизвика силни обществени реакции и се превърна в най-популярния телевизионен проект в историята.

Крейг Мейзин, продуцент и сценарист на сериала „Чернобил”, обясни в интервю за украинското издание ТСН защо показаното във филма се различава от реалната хронология на събитията в аварията на атомната електроцентрала, съобщава сайтът Газета.ру.

Мейзин разказва, че на сценаристите е било трудно да вместят двугодишните събития в пет часа екранно време, а решението да отстъпят от реалната последователност на събитията е било „творчески избор”, свързан с желанието да покажат на зрителите максимална част от историята.

Продуцентът посочва и конкретен пример – падането на хеликоптера в реактора, с уточнението, че времето на инцидента е изменено съзнателно, иначе този епизод не би попаднал в сериала.

Мейзин коментира и сцената с голите миньори – този епизод е взет от книгата на беларуската писателка Светлана Алексиевич „Чернобилска молитва”.

Вижте още: СВЕТЛАНА АЛЕКСИЕВИЧ ЗА СЕРИАЛА „ЧЕРНОБИЛ“: РАЗКАЗ ЗА СИСТЕМА, КОЯТО НЕ СМЯТА ЧОВЕКА ЗА ЦЕННОСТ 

Продуцентът разказва, че мащабите на евентуалния втори взрив – който би могъл да се случи, ако горивото от реактора бе попаднало във водния резервоар – са по-скоро преувеличени. Във филма става дума за мощност от 2 до 4 мегатона, но след излъчването много физици обясниха, че в действителността диапазонът се е измервал в килотонове.

В специално записан подкаст продуцентът се е постарал да обясни какво, защо и как е било променено в сериала в сравнение с реалните събития.

Мейзин подчертава, че някои неточности в поредицата не са грешки, а различен поглед към случилото се. В търсенето на информация сценаристите са използвали различни източници и са се опитали да предадат колкото се може по-точно всичко, което се е случило по време на аварията и след нея.

Потомък на Лев Толстой за „Чернобил“

Няколко дни по-рано оценка на сериала даде и съветникът на президента Путин по въпросите на културата Владимир Толстой – писател и журналист, праправнук на Лев Толстой.

„Видях първите два епизода. Сериалът е направен много добре, но трябва да го гледам докрай, за да имам цялостно впечатление. Филмът е заснет с уважение към хората, които смело се опитват да предотвратят още по-тежка катастрофа”, каза Толстой пред репортери.

Той посочи, че и Русия снима сериал и пълнометражен филм за събитията в атомната електроцентрала в Чернобил. Според Толстой, единият от проектите е посветен на съдбата на конкретните хора, които са работили по отстраняване на последствията от бедствието.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах