VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Продуцентът на „Чернобил” обясни разминаванията с действителните събития

Праправнукът на Лев Толстой оцени сериала на HBO като „много добър“

Сериалът „Чернобил“ предизвика силни обществени реакции и се превърна в най-популярния телевизионен проект в историята. - Продуцентът на „Чернобил” обясни разминаванията с действителните събития

Сериалът „Чернобил“ предизвика силни обществени реакции и се превърна в най-популярния телевизионен проект в историята.

Крейг Мейзин, продуцент и сценарист на сериала „Чернобил”, обясни в интервю за украинското издание ТСН защо показаното във филма се различава от реалната хронология на събитията в аварията на атомната електроцентрала, съобщава сайтът Газета.ру.

Мейзин разказва, че на сценаристите е било трудно да вместят двугодишните събития в пет часа екранно време, а решението да отстъпят от реалната последователност на събитията е било „творчески избор”, свързан с желанието да покажат на зрителите максимална част от историята.

Продуцентът посочва и конкретен пример – падането на хеликоптера в реактора, с уточнението, че времето на инцидента е изменено съзнателно, иначе този епизод не би попаднал в сериала.

Мейзин коментира и сцената с голите миньори – този епизод е взет от книгата на беларуската писателка Светлана Алексиевич „Чернобилска молитва”.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Вижте още: СВЕТЛАНА АЛЕКСИЕВИЧ ЗА СЕРИАЛА „ЧЕРНОБИЛ“: РАЗКАЗ ЗА СИСТЕМА, КОЯТО НЕ СМЯТА ЧОВЕКА ЗА ЦЕННОСТ 

Продуцентът разказва, че мащабите на евентуалния втори взрив – който би могъл да се случи, ако горивото от реактора бе попаднало във водния резервоар – са по-скоро преувеличени. Във филма става дума за мощност от 2 до 4 мегатона, но след излъчването много физици обясниха, че в действителността диапазонът се е измервал в килотонове.

В специално записан подкаст продуцентът се е постарал да обясни какво, защо и как е било променено в сериала в сравнение с реалните събития.

Мейзин подчертава, че някои неточности в поредицата не са грешки, а различен поглед към случилото се. В търсенето на информация сценаристите са използвали различни източници и са се опитали да предадат колкото се може по-точно всичко, което се е случило по време на аварията и след нея.

Потомък на Лев Толстой за „Чернобил“

Няколко дни по-рано оценка на сериала даде и съветникът на президента Путин по въпросите на културата Владимир Толстой – писател и журналист, праправнук на Лев Толстой.

„Видях първите два епизода. Сериалът е направен много добре, но трябва да го гледам докрай, за да имам цялостно впечатление. Филмът е заснет с уважение към хората, които смело се опитват да предотвратят още по-тежка катастрофа”, каза Толстой пред репортери.

Той посочи, че и Русия снима сериал и пълнометражен филм за събитията в атомната електроцентрала в Чернобил. Според Толстой, единият от проектите е посветен на съдбата на конкретните хора, които са работили по отстраняване на последствията от бедствието.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg