Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Продуцентът на „Чернобил” обясни разминаванията с действителните събития

Праправнукът на Лев Толстой оцени сериала на HBO като „много добър“

Сериалът „Чернобил“ предизвика силни обществени реакции и се превърна в най-популярния телевизионен проект в историята. - Продуцентът на „Чернобил” обясни разминаванията с действителните събития

Сериалът „Чернобил“ предизвика силни обществени реакции и се превърна в най-популярния телевизионен проект в историята.

Крейг Мейзин, продуцент и сценарист на сериала „Чернобил”, обясни в интервю за украинското издание ТСН защо показаното във филма се различава от реалната хронология на събитията в аварията на атомната електроцентрала, съобщава сайтът Газета.ру.

Мейзин разказва, че на сценаристите е било трудно да вместят двугодишните събития в пет часа екранно време, а решението да отстъпят от реалната последователност на събитията е било „творчески избор”, свързан с желанието да покажат на зрителите максимална част от историята.

Продуцентът посочва и конкретен пример – падането на хеликоптера в реактора, с уточнението, че времето на инцидента е изменено съзнателно, иначе този епизод не би попаднал в сериала.

Мейзин коментира и сцената с голите миньори – този епизод е взет от книгата на беларуската писателка Светлана Алексиевич „Чернобилска молитва”.

Америка за България

Вижте още: СВЕТЛАНА АЛЕКСИЕВИЧ ЗА СЕРИАЛА „ЧЕРНОБИЛ“: РАЗКАЗ ЗА СИСТЕМА, КОЯТО НЕ СМЯТА ЧОВЕКА ЗА ЦЕННОСТ 

Продуцентът разказва, че мащабите на евентуалния втори взрив – който би могъл да се случи, ако горивото от реактора бе попаднало във водния резервоар – са по-скоро преувеличени. Във филма става дума за мощност от 2 до 4 мегатона, но след излъчването много физици обясниха, че в действителността диапазонът се е измервал в килотонове.

В специално записан подкаст продуцентът се е постарал да обясни какво, защо и как е било променено в сериала в сравнение с реалните събития.

Мейзин подчертава, че някои неточности в поредицата не са грешки, а различен поглед към случилото се. В търсенето на информация сценаристите са използвали различни източници и са се опитали да предадат колкото се може по-точно всичко, което се е случило по време на аварията и след нея.

Потомък на Лев Толстой за „Чернобил“

Няколко дни по-рано оценка на сериала даде и съветникът на президента Путин по въпросите на културата Владимир Толстой – писател и журналист, праправнук на Лев Толстой.

„Видях първите два епизода. Сериалът е направен много добре, но трябва да го гледам докрай, за да имам цялостно впечатление. Филмът е заснет с уважение към хората, които смело се опитват да предотвратят още по-тежка катастрофа”, каза Толстой пред репортери.

Той посочи, че и Русия снима сериал и пълнометражен филм за събитията в атомната електроцентрала в Чернобил. Според Толстой, единият от проектите е посветен на съдбата на конкретните хора, които са работили по отстраняване на последствията от бедствието.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3