Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Просвета“ – книжни лъвове на годината

Библиофилското издание „Българският буквар“ с Голямата награда на АБК

В книгата всеки ще открие своя буквар, буквара, с който е учил децата си да четат, читанката, която родителите, баба му и дядо му са държали в ръце. - „Просвета“ – книжни лъвове на годината

В книгата всеки ще открие своя буквар, буквара, с който е учил децата си да четат, читанката, която родителите, баба му и дядо му са държали в ръце.

„Просвета“ бяха обявени за книжен лъв на годината – издателството за учебници получи Голямата награда „Златен лъв“ на Асоциация „Българска книга“ на церемония в петък вечерта на Панаира на книгата в НДК. Отличени бяха за изящното библиофилско издание „Българският буквар. 200 години в първи клас.

Изданието на „Просвета“ бе предпочетено от журито на АБК пред останалите номинирани – „Стълп от прах – Борис Христов“ (изд. „Рива“), „Сърцето ти нося (в сърцето си го нося)“ от е.е. къмингс (изд. „Жанет 45“), „Сватби на животни и неща“ на Рая и Георги Господинови (изд. „Жанет 45“) и „Албум „Йосиф Питер“ (изд. „Труд“).

Отличието „Златен лъв“ прие Георги Шарабов от „Просвета“.

„Българският буквар. 200 години в първи клас“ е дело на Антон Стайков и Свобода Цекова и проследява пътя на буквара в България от създаването му до наши дни – не е пропуснато нищо. В изследването, подкрепено със солиден илюстративен материал от над 500 рисунки на 55 художници, са изброени и анализирани общо 130 буквара.

Авторите признават, че подготовката им е била тежка – много от най-ранните буквари са били практически неоткриваеми дори в големите библиотеки или са картотекирани като напълно недостъпни. И тук са се намесили частни колекции и безчетни пътешествия в хранилищата на читалища и обществени библиотеки в цялата страна.

Втората категория на наградата е за издателски проект с най-голяма обществена значимост и с широк обществен интерес. Лауреатът там се определя от жури, съставено от журналисти – през 2015-а това стана поредицата „Световна класика“ на издателство „Персей“.

Номинирани проекти бяха още поредицата „Етоси“ на издателство „Критика и хуманизъм“, книгата на Кристофър Кларк „Лунатици. Как Европа прекрачи прага на Първата световна война“ (издателство „Ера“), библиотеката „Извори“ („Изток-Запад“) и книгата на Виктор Самуилов „Не е честно“ (изд. „Жанет 45“).

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg