Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Радиото с концерт под прозорците на министър Горанов. Безплатно

Следващите етапи от протеста на музикалните състави на БНР за достойно заплащане

Седмицата за музикантите от БНР започна с изпълнение на „Върви, народе възродени“ пред сградата на БНР. Концертите през седмицата продължават пред различни държавни институции. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Радиото с концерт под прозорците на министър Горанов. Безплатно

Седмицата за музикантите от БНР започна с изпълнение на „Върви, народе възродени“ пред сградата на БНР. Концертите през седмицата продължават пред различни държавни институции. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„Върви, народе възродени…“ пяха в понеделник сутринта творците от четирите музикални състава на БНР. Изпълнението им бе част от протеста за достойно заплащане на труда им.

Около 200 души от Симфоничния оркестър, Народния, Биг Бенда и Смесения хор на Радиото излязоха пред сградата на бул. „Драган Цанков“ № 4, за да заявят, че трудът им се оценява символично – минималната заплата за един оркестрант с висше образование е 570 лв., малко над минималната за страната 510 лв. Средната заплата в музикалните състави в Радиото е 640 лв.

Вижте още: Г-Н РАШИДОВ, КОЛКО Е ЗАПЛАТАТА НА ЕДИН МУЗИКАНТ В РАДИОТО?

Към протеста на музикантите се присъедини и директорът на обществената медия Александър Велев, който заяви, че за увеличението с 50% на музикантите е нужно парламентът да гласува още 1 млн. лв. към бюджета на БНР.

„Мисля, че има решение на проблема, защото след всеки протест изведнъж се увеличават заплатите в отделни сектори – явно има възможности, бюджетът позволява с излишъците си. Ние вече не можем да задържаме музикантите си, защото получават мизерно заплащане. Миналата година увеличихме с 5% заплатите на музикантите, но това беше според възможностите, които имаме. Тези състави не са само на Националното радио, те са богатство за цялата нация, запазват културата на нацията. Това, което правят те, няма аналог в България и е редно да го съхраним за бъдещите поколения“, обясни Александър Велев пред БНТ.

Директорът на БНР Александър Велев подкрепя исканията за по-високи заплати на четирите музикални състава. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Исканията на музикалните състави от Радиото бяха подкрепени с присъствието още на Ансамбъл „Филип Кутев“. С писма подкрепата си заявиха Съюзът на композиторите, Националната музикална академия и Българска музикална асоциация.

Следващият етап на протеста ще бъде във вторник сутринта – музикантите от БНР ще посрещнат на работа финансовия министър Владислав Горанов. Ще го чакат от 8,30 ч. на служебния вход на Министерството на финансите. Ще има и концерт за министър Горанов в изпълнение на музикантите от Народния оркестър на Радиото. Безплатен.

В сряда протестите продължават – музикантите излизат пред Министерския съвет.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах