VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рейтингите ми са много по-добри от рейтингите ти

Без изненада – и bTV, и Нова телевизия се похвалиха, че са били най-гледани в понеделник вечер

„Нова отне лидерството на bTV за първи път през есента на 2014, а през пролетния сезон на 2015 затвърди лидерската си позиция и вече в продължение на 23 седмици е най-гледаният телевизионен канал сред активното население в страната (18-49)“, казват от... Нова телевизия.  - Рейтингите ми са много по-добри от рейтингите ти

„Нова отне лидерството на bTV за първи път през есента на 2014, а през пролетния сезон на 2015 затвърди лидерската си позиция и вече в продължение на 23 седмици е най-гледаният телевизионен канал сред активното население в страната (18-49)“, казват от... Нова телевизия.

Какво се случва, след като две национални телевизии в праймтайма са пуснали пилотен епизод на нов проект, върху който възлагат сериозни надежди? Не, не говорим за сравнението на естетиката на нацепените батки и подутите от силикон гърли в „Биг Брадър“ спрямо експлоатацията на талантливи пеещи малчугани в „Детската Евровизия“ – говорим за онези сладки мигове на следващия ден, когато двете телевизии разпространяват пийпълметричните си данни. И да, „изненадващо“, всяка от тях се хвали, че е сравнила рейтинга на другата със земята.

Първи бяха от bTV – точно в 10,31 часа сутринта медиите получиха главозамайващите цифри, че дечицата в ефира им са привлекли близо един милион зрители (40% среден дял) – със 71% повече спрямо „конкурентната програма“ – „Биг Брадър“. Най-старата частна телевизия у нас се позовава на данните на ГАРБ и отчита успеха си за часовия диапазон 21-22,30 часа, когато се излъчваше „Детската Евровизия“ (а „Биг Брадър“ бе от 20 до 22 часа).

От bTV стигат и по-далеч, като отбелязват, че не само новото им предаване е захвърлило Нова телевизия в прахта, но и лъскавият турски сериал, който дават от 20 до 21 часа:

„Близо 39% от всички зрители са избрали програмата на bTV, в сравнение с едва 23,8%, предпочели старта на най-активно рекламираната програма на втората в класацията медия“, пъчат се от телевизията за времето между 20 и 21 часа.

След като прочетохме съобщението им (можете да видите пълния му текст по-долу), остана само да чакаме и ответната реакция от Нова телевизия. И тя не закъсня – редакционните пощи в 12,23 часа изписукаха с писма с тема – „Big Brother startira s izkljuchitelen uspeh“.

Изключителният успех, по данни на „Нилсен Адмосфиър“, се състои в 40,1% среден дял сред зрителите в активна възраст (18-49 години), което било с „20 пункта повече спрямо предаването на основния конкурент (19.6%), в същия часови слот“ – 19,57-22,01 часа. От Нова телевизия се хвалят още и с „безапелационен“ успех сред най-младата и трудна за достигане аудитория (18-34 г.), където имали тройно по-висок рейтинг от „Детската Евровизия“.

Бихме могли да си кажем – е, разликата сигурно идва от възрастните хора, Нова телевизия не цитират данни за средния си дял от пазара, а само за хората в активната възраст – 18-49 г., така че навярно удобно премълчават част от цифрите. От bTV обаче и тук са „с гърди напред“ – според тяхната информация в този възрастов диапазон са имали предимство от 33% спрямо прекия си конкурент. Не звучи точно като загубата с „20 пункта“, за която от Нова говорят, нали?

Разбира се, с навлизането на цифровата телевизия, този тип пийпълметрични измервания не биха могли да са истински гарант за успеха. Двете предавания от друга страна бяха излъчени с разлика от един час, което позволява лесно лавиране в цифрите и с обикновена аритметика да покажеш надмощие в един или друг момент. (Или просто директно да кажеш на медиите: „Нова отне лидерството на bTV за първи път през есента на 2014, а през пролетния сезон на 2015 затвърди лидерската си позиция и вече в продължение на 23 седмици е най-гледаният телевизионен канал сред активното население в страната (18-49)“.)

Но да се абстрахираме от това коя телевизия колко е била гледана, кой пръв ще се разголи в „Биг Брадър“ и колко деца ще останат с разбити илюзии, че са звезди в името на панаирджийското зрелище – нека просто се позабавляваме с двете прессъобщения и самодоволното празнодумство, с което ни зарадваха от bTV и Нова телевизия.

bTV, 18 август, 10,31 часа

Талантливите български деца спечелиха сърцата на близо 1 милион зрители снощи

Двойна разлика в аудиторията между кастинга по bTV и програмата на втората в класацията медия

Стартът на най-позитивното и емоционално телевизионно събитие това лято – „Детската Евровизия 2015 – национална селекция” – закова близо 1 милион  зрители, почти двойно повече спрямо конкурентната програма,  на 17 август, от 21.00 часа по bTV. Изпълненията на талантливите деца, които се състезават, за да представляват България на престижния европейски конкурс, събраха над 40% (със 71% повече спрямо Big Brother) от всички хора пред телевизионния екран между 21.00 и 22.30 часа.

Зрителите на възраст 18-49 г. също категорично предпочетоха „Детската Евровизия 2015 – националната селекция” и вълнуващите изпълнения на първите 16 деца от кастинга. Близо 40% от активната аудитория, с 33% повече от прекия конкурент, предпочетоха музикалното събитие в ефира на bTV.

Същата тенденция отчитат данните на ГАРБ в часовия пояс от 20.00 до 21.00 часа, когато bTV излъчи поредния епизод от „Кварталът на богатите”. Близо 39% от всички зрители са избрали програмата на bTV, в сравнение с едва 23,8%, предпочели старта на най-активно рекламираната програма на втората в класацията медия.

Нова телевизия, 18 август, 12,23 часа

100% натуралният Big Brother Биг Брадър стартира с изключителен успех 

18 август 2015 г., София. Стартът на един от най-дългоочакваните сезони на Биг Брадър отчете неоспорим успех. Според данните на независимата пийпълметрична агенция Nielsen Admoshpere, първият лайв на шоуто постигна 40.1% среден дял сред зрителите в активна възраст (18-49 г.) в часовия пояс 19:57-22:01 часа. Този резултат е с 20 пункта повече спрямо предаването на основния конкурент (19.6%), в същия часови слот. Безапелационен е и успехът на двучасовия лайв сред младата и трудна за достигане аудитория (18-34 г.), при която резултатът е дял от 41.4% или това е близо три пъти повече спрямо основния конкурент (15.1%).

Безспорният успех на старта на Биг Брадър превърна Нова в най-гледания канал през изминалата вечер сред зрителите в активна възраст. Сериозните инвестиции в разнообразяване на програмното съдържание и непрекъснатите иновации, които Нова предлага на своите зрители за пореден път затвърдиха лидерската  позиция на медията на най-гледан и предпочитан ТВ канал в България сред активната аудитория (18-49 г.). Нова отне лидерството на bTV за първи път през есента на 2014, а през пролетния сезон на 2015 затвърди лидерската си позиция и вече в продължение на 23 седмици е най-гледаният телевизионен канал сред активното население в страната (18-49).

Една от големите изненади за феновете на риалити формата тази година е, че за първи път в историята на шоуто в България Биг Брадър започва в разгара на летния сезон и отново успя да им предложи силно начало на един уникален социален експеримент. От общо 14-те Съквартиранти, които ще живеят в най-известната Къща в България през следващите няколко седмици, 11 прекрачиха прага й през изминалата вечер. Комбинацията от ярки и силни характери веднага прикова зрителското внимание. Само минути след тяхното влизане Биг Брадър ги провокира с шокираща мисия.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg