Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Рибите силно застрашени от измененията на климата

Приспособяването им към повишаващите се температури ще бъде трудно

Риби в подводна гора от водорасли в топлите води на залива Фолс, Кейптаун, Южна Африка. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Рибите силно застрашени от измененията на климата

Риби в подводна гора от водорасли в топлите води на залива Фолс, Кейптаун, Южна Африка. Снимка: ЕПА/БГНЕС

До 60% от всички видове риби на планетата ще бъдат застрашени от покачващите се температури на водите, ако изменението на климата не бъде ограничено. За това предупреждават учени от Института за полярни и морски изследвания „Алфред Вегенер“ в Германия пред научното издание „Сайънс“. Рибите са особено чувствителни към температурата, когато са в ембрионалната си фаза и в размножителния период, и възможностите им за адаптиране към промените са ограничени.

В ново изследване учени от „Алфред Вегенер“ проучват 694 вида риби, за да разберат доколко покачването на температурата на водите заради промените в климата влияе на водните обитатели и в кой период от развитието си те са най-голям риск. Оказва се, че опасността при рибите е много по-висока, отколкото досега се е смятало. Изследователският екип наблюдава реакцията към промени в температурата при риби в ембрионална фаза, като ларви и като възрастни екземпляри във и извън размножителния период.

„Нашите открития показват, че като ембриони и като възрастни, готови да хвърлят хайвер, рибите са много по-чувствителни към жегата, отколкото в ларвен стадий или като възрастни извън размножителния период“, казва биологът д-р Флеминг Далке пред „Сайънс“.

Причината е, че в тези етапи на рибите им е необходим повече кислород. С повишаването на температурите тази нужда става още по-висока и за тях става по-трудно да си го набавят. Откритията важат както за сладководните, така и за соленоводните обитатели.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Специалистите проследяват доколко повишаването на температурата на водите е опасно за рибите – и установяват, че с всеки един градус по Целзий затоплянето създава все повече проблеми за световната водна популация.

„Ако успеем да ограничим затоплянето на климата до 1,5 градуса по Целзий, само 10% от видовете, които изследвахме, ще бъдат принудени да напуснат зоните, в които традиционно хвърлят хайвер, заради покачващите се температури“, обяснява професор Ханс-Ото Пьортнер от „Алфред Вегенер“.

Ако обаче емисиите на парникови газове останат на високо или много високо равнище, това ще доведе до затопляне със средно 5 градуса по Целзий или повече и ще застраши до 60% от всички видове риби.

Според цитирания анализ рибите ще имат ограничени възможности за адаптация към промените. Те или ще трябва да се приспособят към новата среда – продължителен и труден процес, или да хвърлят хайвер по друго време на годината или на друго място. Ако рибите бъдат принудени да напуснат зоните, където обичайно се размножават, това ще доведе до много проблеми за тях, посочват от екипа на изследването. Освен това миграцията към по-дълбоки или по-студени райони може да бъде невъзможна за обитателите на малки водни басейни.

Пьортнер смята, че детайлните проучвания на Института за полярни и морски изследвания „Алфред Вегенер“ ще помогнат на учените да разберат по-добре как изменението на климата заради глобалното затопляне влияе на рибите и до каква степен екосистемите ще се трансформират заради променящата се естествена среда на соленоводните и сладководните обитатели.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах