Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Роман за Ковид-19 и Брекзит с наградата „Оруел“

С „Лято“ Али Смит се затвърждава като големия хроникьор на нашето време, обявява журито

Али Смит. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Роман за Ковид-19 и Брекзит с наградата „Оруел“

Али Смит. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шотландската писателка и журналистка Али Смит е носител на награда „Оруел“ за 2021 г. за политическия си роман „Лято“. Написана през 2020 г., книгата е „капсула на времето, което ще се окаже задължително четиво за всеки, търсещ да разбере за атмосферата във Великобритания в тези турбулентни времена“, обосновават от журито избора си, цитирани от „Гардиън“.

„Лято“ е последната част от тетралогията политически романи на Смит. През 2015 г. писателката започва проекта си с идеята за книги в реално време с „Есен“. Работата по „Лято“ започва през януари 2020 г. и романът, в който намират място теми като Ковид-19, пожарите в Австралия, Брекзит и убийството на Джордж Флойд, излиза през август. У нас четирите книги са издадени от „Лист“.

Наградата „Оруел“ се връчва за художествени произведения, най-добре реализирали амбицията на Джордж Оруел „да превърне политическото писане в изкуство“. Паричното измерение на отличието е 3 хил. паунда (приблизително 3500 евро).

С „Лято“ Али Смит се утвърждава като „големия хроникьор на нашето време“, обявява журито.

„Улавяйки моменти от живота във Великобритания до настоящия ден, Смит измерва емоционалната температура на един народ, който се бори със световна пандемия, Брекзит, сърцераздирателни условия в бежанските лагери и много, много още“, казват членовете на журито.

Смит прие наградата си лично в Съфолк и в благодарствената си реч засегна политиката и изкуството:

„Мястото, на което тези две неща се срещат, няма как да не бъде място на човешко – или нехуманно – откровение. За мен думата „оруелски“ означава точно това. Поради тази причина миналите и бъдещи визии в романите на Оруел винаги ще бъдат вечни и затова наградата за политически произведения на негово име наистина има значение.“

Награда за политическо писане бе връчена на американския журналист Джошуа Яфа, който от години живее в Москва и е кореспондент на редица световни издания. Отличена бе книгата му „Between Two Fires“, съчетание от портрети на различни представители на обществото в Русия, от телевизионни продуценти до свещеници. Книгата „осветлява предизвикателствата пред моралния живот в страната и начините, по които се поддържа авторитарно управление“, казват от журито.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС