Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Руската цензура глобява списание за поезия за нецензурна дума у Тургенев

Публикацията е цитат от писмо на големия руски писател, писано през ХІХ в.

Портрет на писателя Иван Сергевеевич Тургенев от Иля Репин, 1874 г. Илюстрация: Уикипедия - Руската цензура глобява списание за поезия за нецензурна дума у Тургенев

Портрет на писателя Иван Сергевеевич Тургенев от Иля Репин, 1874 г. Илюстрация: Уикипедия

Глоба ще бъде наложено на руското списание „Прозодия“ от „Роскомнадзор“ (Федералната служба за надзор в сферата на съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации в Русия), съобщи главният редактор на медията Владимир Козлов във Фейсбук. Причината е, че списанието е публикувало цитат от Тургенев, в който присъства думата „выблядок“ (копеле).

Цитатът е извадка от писмо, изпратено от големия руски писател до Александър Херцен. Според цензорите думата, използвана от Тургенев през ХІХ век, е в списъка с нецензурни думи, забранени за публична употреба от днешното руско законодателство.

Владимир Козлов пише до „Роскомнадзор“:

„При съставяне на протокола моля да вземете предвид, че „Прозодия“ е просветителски проект за руска поезия, който работи за аудитория 18+, за което има указания на сайта. Роскомнадзор смята за административно нарушение цитирания от нас откъс от писмо на Тургенев до Херцен. Както пише в речника на В. И. Дал, думата „выблядок“ през ХІХ в. се използва със същото значение като „ублюдок“, съдържаща същия корен, който означава „извънбрачно дете“. Втората дума никога не е била обявявана за нецензурна, въпреки че съдържа корен, забранен от „Роскомнадзор“. (…) Да предпазваш хора над 18 години от мислите на класиците е много странно.“

Глоби заплашват не само главния редактор на „Прозодия“, но и неправителствената организация, която стои зад проекта.

Козлов допълва във Фейсбук-поста си:

„Би било странно да се окажем в позицията на мъченици на режима“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах