Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Руски следи в „Игра на тронове“: Джон Сняг бил Иванушка Глупака

Рекордна аудитория събра епизодът „Дългата нощ“ - 17,8 млн. зрители

„Героят в сагата „Игра на тронове” (Джон Сняг), както и в много други приказки, преминава през едни и същи важни етапи: напускане на дома, изпитания, формиране на лидерски качества“, казва доц. Дария Василиева. Снимка: Helen Sloan/HBO - Руски следи в „Игра на тронове“: Джон Сняг бил Иванушка Глупака

„Героят в сагата „Игра на тронове” (Джон Сняг), както и в много други приказки, преминава през едни и същи важни етапи: напускане на дома, изпитания, формиране на лидерски качества“, казва доц. Дария Василиева. Снимка: Helen Sloan/HBO

Джон Сняг, един от главните герои в сериала „Игра на тронове“, е до голяма степен „преписан“ от Иванушка Глупака. Доцентът от Катедрата по културна антропология и етническа социология на Санктпетербургския държавен университет (СДУ) Дария Василиева твърди това пред „Росийска газета“.

Учената отбелязва, че името на персонажа – Джон – има обща семантика с Иван. Освен това в келтско-германските езици такъв образ често се нарича Джон, среща се също и вариантът „Безглавия Джон“.

„Героят в сагата „Игра на тронове”, както и в много други приказки, преминава през едни и същи важни етапи: напускане на дома, изпитания, формиране на лидерски качества. Отчитайки всичко това, можем да направим обосновани предположения кой в крайна сметка ще седне на Железния трон“, смята Василиева.

Според нея, писателят Джордж Мартин – създателят на света на „Игра на тронове“, е бил вдъхновен от приказни мотиви, представени във фолклора на различни култури. Например в народното изкуство често има змейски мотив, който съществува в романите на Мартин – борбата на герой с огнедишащо създание, символично пазещо границата между света на живите и мъртвите.

Финалният, осми сезон започна на 14 април. Първите два епидзода („Зимен хребет“ и „Рицарят на седемте кралства“) са привлекли по 17,4 млн. зрители в HBO и HBO Go, докато третият – „Дългата нощ“ – постави нов рекорд по гледаемост за сериала със 17,8 млн. зрители.

Вижте още: КОЙ УМИРА В ДЪЛГАТА НОЩ НА „ТРОНОВЕТЕ“?

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах