Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Събитията в НДК: „Каръци“ и Черен петък за книги

И още предложения от 11 до 17 април: Мистерия на българските стенописи, театър на сетивата, български поети на арабски език

Не пропускайте  „Каръци“ в кино „Люмиер“ - филмът, за който режисьорът Ивайло Христов получи Голямата награда „Златен Георги“ на Московския кинофестивал. - Събитията в НДК: „Каръци“ и Черен петък за книги

Не пропускайте „Каръци“ в кино „Люмиер“ - филмът, за който режисьорът Ивайло Христов получи Голямата награда „Златен Георги“ на Московския кинофестивал.

Предстоящи събития
(11 – 17 април)

Мистериозното пътуване в света на театъра на сетивата „CREAtorium – Лабиринт в лабиринта” се осъществява 13-и и 14-и. За всеки от участниците организаторите обещават лично изживяване на изгубването и повторното намиране на себе си в Лабиринта от безкрайни възможности.

Интерактивният проект „Бебешка пиеса” се случва всяка седмица на месец април (13, 20 и 27) от 10:00 и 11:30 часа в Зала 4 и в него могат да се включат деца на 2 и 3-годишна възраст и техните родители. Театралната игра вплита базови за детското развитие и възпитание модели, поднесени забавно и с много музика.

„Бебешка пиеса“

„Бебешка пиеса“

Проектът, чиято продължителност е 30 минути, е консултиран с психолог и съобразен с особеностите в развитието на детето през най-ранната му възраст и неговата потребност чрез преживявания да опознае заобикалящия го свят.

В Мраморно фоайе на НДК продължава изложбата Target на Моника Тошева. Тя ще продължи всеки ден до 19 април и е организирана съвместно с най-новата галерия за съвременно българско изкуство – „Контраст“.

До 21 април на Полуетаж-Изток е показана изложбата на в. „24 часа”.

В Артгалерия-НДК е подредена изложбата на Веселка Николова. Тя е отворена за посетители до 17 април.

Уикендът от 16 до 17 април в Зала 3 е посветен на мащабното изложение Bulgaria Tattoo Expo 2016.

Литературен клуб „Перото“

Пресконференция „Базар за слово и цвят“, посветена на Световният ден на книгата се организира на 12 април (вторник) от 11:00 часа в Литературен клуб „Перото“.

От 18:00 часа, д-р Гергана Радойкова представя своята книга „Отчетност на институциите на ЕС”.

В сряда (13 април) от 11:00 часа официално ще бъдат дарени на училищните библиотеки на 15 столични гимназии комплект от книги, подкрепени от Националния център за книгата към НДК и каталозите „Съвременни български писатели“ и „Детски книги от България – писатели и илюстратори“ на английски език, изработени и представени на панаирите на книгата във Франкфурт и Болоня.

Същият ден от 19 часа ще бъде представен проектът „Качествени аудио книги на български език” на сайта Аудиокниги.бг.

В четвъртък (14 април) от 15:30 часа ще има представяне на детска поредица „Джак и Ема” на Нуша Роянова; от 17:30 същия ден е представянето на книгата „Мистерията на българските стенописи”, д-р Веселина Вачкова и Марияна Шабаркова-Петрова –пръв по рода си опит за представяне на българските църковни стенописи; за финал на вечерта, от 19:30 часа представят трилъра „Тайната на орела” от Ерез Ахарони.

Литературен клуб „Перото“ обявява 15 април за „Черен петък“. Читателите ги очакват книги с минимум 50% намаление – Зала 4 от 9 до 19 часа.

Представяне на антологията „Вятърът разпръсна моите слова” (български поети на арабски език) с преводач и съставител Хайри Хамдан ви очаква в петък (15 април) от 18:30 часа.

Същата вечер от 20:30 часа в Литературен клуб „Перото“ ще бъде дадено началото на Фестивала за документално кино, посветен на изкуството, „Master of Art”. Събитието е с покани.

Театър „Азарян“

Авторският спектакъл на Веселка Кунчева „Бягства” се играе на 15 април (петък) от 19,30 часа. С участието на Милица Гладнишка и Полина Христова, това е представление за невъзможността на индивида да отстои себе си в света на ежедневното затрупване с тонове информация, за това какви трябва да бъдем, какво да харесваме, кого да мразим, кое е добро, кое е зло, на кого да вярваме и как да живеем.

„Позитивизмът“ изсмуква мозъчните ни клетки и ги заменя с фалшиви късчета пластмасови идеали. Човекът е доведен до състояние на непрекъснато преследване на илюзорни идоли. Тичаща марионетка с невидими конци. Бягаме от същността си, бягаме от страховете си, от мечтите си, надеждите, родината си. Човечеството емигрира от Човека в търсене на щастието. Бягай в крак с времето! Бъди на ниво! Бъди като другите! Алилуя!

Сценограф на постановката е Мариета Голомехова, музика: Милица Гладнишка, хореограф: Явор Кунчев.

„Чайка” на Явор Гърдев, удостоен с „Икар 2016“ за режисура, се играе на 17 април (неделя) от 19,30 часа. Класическата пиеса на Антон Чехов е претворена чрез сценографията на Никола Тороманов, музиката на Калин Николов и костюмите на Свила Величкова.

chaika

„Чайка“

В ролите са Снежина Петрова, Ованес Торосян, Михаил Мутафов, Елена Телбис, Николай Урумов, Светлана Янчева, Лилия Гелева, Захари Бахаров, Владимир Пенев, Христо Петков, Стоян Габровски.

В спектакъла е използвана музикална вариация на Стайко Мурджев по тема от Парашкев Хаджиев в изпълнение на живо от Ованес Торосян.

ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформънс

Два проекта на Мария Кефирова, Corps.Realtions и No Distance, се представят на 13 април (сряда) от 19,30 часа.

Corps.Realtions е дует между Тялото и Главата. Солото изследва празното пространство между логичното представяне на реалността и непосредственото въплъщение на импулсите, създавайки абсурдна илюзия за единство.

Идеята за No Distance идва от желанието на Мария Кефирова за измерване на разстоянието и резонирането със съвременните явления за формиране на нови дистанции в нашата лична и социална реалност.

IX Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ се провежда в ДНК от 16 до 20 април.

Предлагаме ви програмата на фестивала до края на седмицата.

SLAP/STICK

16 април | събота | 19:30 ч

Херман Хайзиг | Германия

18:45

WARMUP на зрителите с Херман Хайзиг

Нетипично игрово въведение на зрителите в темата и хореографията на представлението. След загрявката ще има достатъчно време за чаша вино за участниците преди неговото начало.

концепция и изпълнение: Херман Хайзиг

външно око:  Силке З., Нуно Лукас, Анна Фолкланд, Елпида Орфаниду

Звук: Тиан Ротевеел

светлинен дизайн: Бенямин Шелике

сценично оформление: Йака Плесец

продукционен мениджър: Сузане Оган

продукция на Херман Хайзиг в ко-продукция с tanz.tausch и SOPHIENSÆLE.

Продължителност: 50 мин.

Кога всъщност човешкото тяло става комично и защо ни изглежда „смешно“? До каква степен същността на комичното не е част от онова, което ни определя като хора? По дефиниция слапстик е популярен комедиен жанр, който включва преувеличена физическа дейност, надхвърляща границите на разумното. Черпейки материал от жестовете и поведението на различни известни комици, както и от измислени бразилски танци, Херман Хайзиг предприема виртуозно парадно пътешествие в света на комичното и физикалността на безпричинното, механично движение и ефекта на преувеличението. Едно соло, тържествуващо непрекъснатото отлагане на ефикасността и на резултата, както и безпричинното действие като мотор за проникване в механизмите на нон-сенса, наивността и екстаза.

Билети: 10|8 лв

Господът ми е по-добър от Господа ти

Елена Бото | Португалия . Германия

17 април | неделя | 19:30 ч.

Концепция, изпълнение и пространствено решение: Елена Бото

Звуков дизайн и изпълнение: Джошуа Рутер (премиера) | Марк Филип Габриел

Драматургичен консултант: Ива Свещарова

Звукови устройства и микрофон (проучване): Никола Пипер

Светлинна адаптация и управление: Виктор Пекуено, Никола Пипер

Сътрудници: Флориан Файгл, Виктория Перез Ройо, Тал Илан и София Ню

С подкрепата на Междууниверситетски център за танц (HZT), Университет за изкуства, Берлин

Времетраене: 80 мин.

На английски език

„Авраамскa цялост“ (или Господът ми е по-добър от Господа ти) подхваща от дистанция болезнено актуалната днес тема за Бога и религиите. Още от неслучилото се жертвоприношение на Исмаил/Исаак, през Страстите Христови до Корана, описанията за това как да се подхожда към неверието, към запазване целостта на Бога, като че ли по-скоро са създавали разединение, отколкото да са обединявали. Използвайки елементи от различни начини на изобразяване на Бога, както и молитвени жестове, ритуални практики и символи в някои от Авраамските религии – юдаизъм, християнство и ислям, а също и от хумористични интерпретации в библейските писания и в Корана, Елена Бото представя Бога като женско създание и му придава психологически характеристики. Тя е хибридно същество, което непрекъснато се трансформира. Тя е „Майката“ на всички неща, Създателят, Суверенът, Абсолютното. Но в крайна сметка Тя се разкрива като уязвимо, егоцентрично създание, умоляващо за любов. Едно самотно и старо същество, неспособно да представи Рая и често оплакващо се. Тя е проститутката, терористът, изнудвачът, домакинята, шефът, но и абсолютният пърформър.

Билети: 10|8 лв

Кино Люмиер

11 април (понеделник)

18:30 – „Каръл“ – режисьор Тод Хейнс, Великобритания-САЩ-Франция, 2015, 118 мин.

Участват: Кейт Бланшет, Руни Мара, Кайл Чандлър, Джейк Лейси, Сара Полсън, Джон Магаро, Кори Майкъл Смит

Цени на билетите: 8 и 6 лв.

20:45 – „Каръци” – режисьор Ивайло Христов, България, 2015, 96 мин.

Участват: Елена Телбис, Ованес Торосян, Деян Донков, Пламен Димов, Георги Гоцин, Ненчо Илчев и др.

Цени на билетите: 8 и 6 лв.

12 април (вторник)

18:45 – „Каръци“ – режисьор Ивайло Христов, България, 2015, 96 мин.

Участват: Елена Телбис, Ованес Торосян, Деян Донков, Пламен Димов, Георги Гоцин, Ненчо Илчев и др.

Цени на билетите: 8 и 6 лв.

20:30 – „Каръл“ – режисьор Тод Хейнс, Великобритания-САЩ-Франция, 2015, 118 мин.

Участват: Кейт Бланшет, Руни Мара, Кайл Чандлър, Джейк Лейси, Сара Полсън, Джон Магаро, Кори Майкъл Смит

Цени на билетите: 8 и 6 лв.

13 април (сряда)

18:30 – „Каръл“ – режисьор Тод Хейнс, Великобритания-САЩ-Франция, 2015, 118 мин.

Участват: Кейт Бланшет, Руни Мара, Кайл Чандлър, Джейк Лейси, Сара Полсън, Джон Магаро, Кори Майкъл Смит

Цени на билетите: 8 и 6 лв.

20:45 – „Каръци” – режисьор Ивайло Христов, България, 2015, 96 мин.

Участват: Елена Телбис, Ованес Торосян, Деян Донков, Пламен Димов, Георги Гоцин, Ненчо Илчев и др.

Цени на билетите: 8 и 6 лв.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Български Лев

Bookshop 728×90