Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Събитията в НДК от 3 до 8 май

Не пропускайте: Димитър Солаков изследва езика на водата в изложба, Златна Костова представя Отмъстителна поезия

В рамките на 21-то издание на фестивала „Салон на изкуствата“ в НДК ще бъде представена мултимедийната полиекранна инсталация „Лични местоимения: Ние, Вие, Те“. - Събитията в НДК от 3 до 8 май

В рамките на 21-то издание на фестивала „Салон на изкуствата“ в НДК ще бъде представена мултимедийната полиекранна инсталация „Лични местоимения: Ние, Вие, Те“.

Предстоящи събития в НДК
(3 – 8 май)

В рамките на 21-то издание на фестивала „Салон на изкуствата“ в НДК ще бъде представена мултимедийната полиекранна инсталация „Лични местоимения: Ние, Вие, Те“. Официалното откриване ще се състои на 4 май (сряда) от 18:30 ч. в Мраморно фоайе на Двореца. Събитието ще бъде отворено за посетители всеки ден до 15 май. Инсталацията е част от турне на 11 места в осем града. „Ние“ това са всъщност „Вие“ и „Те”, когато се познаваме. Това казват авторите на инсталацията – Сава Цонев, режисьорът Петко Манчев и композиторът от Норвегия Вес Рей.

В инсталацията са включени снимки на фотографите: Арсо Илиев, Георги Кръстев, Кирил Кръстев, Людмил Софрониев, Мариела Панeва, Соня Станкова („Лицата на Пловдив“), Тина Халкова, Тихомир Пенов, Цветан Чатъшки, Юлиан Георгиев, Велико Балабанов и др., както и фотографии, предоставени от Център „Амалипе”, Фондация „Здраве и социално развитие” – Хесед и от Росен Карамфилов – на произведенията на Кольо Карамфилов.

Видеоинсталацията „Воден проект“ на Димитър Солаков от 12 монитора (16:9 HD), показваща различни водни източници като реки, потоци, извори, ручеи и дори чешми, ще може да бъде видяна от 5 до 16 май на Полуетаж-Изток в Националния дворец на културата (НДК). Тя е част от „Салон на изкуствата 2016“, ще бъде официално открита на 5 май от 18:30 ч. и може да бъде разглеждана всеки ден от 11:00 до 19:00 ч.

Звукът от всеки един от тях в пространството на инсталацията се смесва в много специфичен шум, в гласа на живата природа.

Литературен клуб „Перото“

zlatna-kostovaСтихосбирката „Летенето е изкусителна примамка” на Анка Николова ще бъде представена на 3 май (вторник) от 18:00 часа.

В сряда (4 май) от 18:30 ще бъде представена книгата „Стъклария” на Лъчезар Лозанов.

Превърналото се в традиция неделно четене – „Четенето е сладко“ ще се случи на 8 от 11:00 часа.

Стихосбирката на Златна Костова „Отмъстителна поезия” ще бъде представена  в неделя (8 май) от 19:00 часа.

„Златна Костова ни говори с глас на добър човек, вървящ през живота си с готовност за радост. С лекота на жестовете и думите. Припомня ни ги, безхитростно и с доверие: като на приятели“, казва за нея Екатерина Йосифова.

ДНК

Добре дошли в България

Организация „36 маймуни”

04 май |сряда | 19:30 ч.

Вход свободен

Европейският съюз определи квоти от брой бежанци за всички страни. На база на тяхното изпълнение се получава европейска финансова подкрепа. По-богатите страни са залети от желаещи, не такова е обаче положението в по-бедните страни-членки. Как да накараме бежанците да останат в България, за да изпълним квотата на ЕС? От този въпрос тръгва екипът, за да изследва развиващите се в страната в последните години мнения, възприятия и настроения относно мигрантския поток, заливащ Западния свят и преминаващ през България.

Организация „36 маймуни” и сдружение „Порта БГ“ представят резултата от творческата резиденция за създаване на драматургичен текст „Добре дошли в България”. В продължение на няколко месеца авторите Здрава Каменова и Гергана Димитрова („Праехидно”, „Пепеляшки ООД”) са работили заедно с екипа Елена Шопова, Петър Мелтев, Василена Василева. Асистира им Екатерина Чокова.

Срещи в танца

Съвременни танцови спектакли за деца от 6 до 10 г.

Съвместно с Арт Офис и ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс

8 май | неделя | 11:00 ч.

Хореограф и модератор на дискусията: Петя Мукова

„Срещи в танца“ е съвместен проект на Фондация „Арт Офис” и холандската танцова компания „Де Стилте”, специлизирана в развитието на съвременен танц, предназначен за детски аудитории. „Де Стилте” е един от малкото професионални трупи за съвременен танц в Европа, който се е посветил изцяло на развитието на нови аудитории и работата за и с детски публики.

Холандските танцьори са разработили специална методология, която им позволява да предлагат високо професионален културен продукт с характерните за съвременния танц изразни средства и пластичен език, без да подценяват (но и да поставят на изпитание) детските възприятия.

Дуетите за различни възрастови групи, включени в програмата, са базирани на оригинална хореография и музика на „Де Стилте” и са разработени от български танцьори.

Кино „Люмиер“

3 май (вторник)

18:00 – Литература

„Азбука на страха” (The Alphabet of Fear)

режисьор Джон Алберт Янсен

Холандия, 2014, 55 мин.

„Master of Art” – Награда за най-добър филм на фестивала

Цена на билетите 7 и 5 лв.

20:00 – Музика и танц

„Живи отвътре“ (Alive Inside)

САЩ, 2014, 78 мин

„Master of Art” – Награда за най-добър филм в раздел „Музика и танц”

Цена на билетите 7 и 5 лв.

4 май (сряда)

18:30 – Изящни изкуства и фотография

„Последният шедьовър на Дали” (Dali’s Last Masterpiece)

режисьор Давид Пужол

Испания, 2015, 57 мин.

Цена на билетите 7 и 5 лв.

20:00 – Музика и танц

„Какво би направил Бетовен“ (What Would Beethoven Do?)

режисьор Джонатан Кейзер

САЩ, 2016, 75 мин.

Цена на билетите 7 и 5 лв.

5 май (четвъртък)

16:45 – Литература

„Габо, създаването на Габриел Гарсия Маркес” (Gabo, la creación de Gabriel García Márquez)

Режисьор Джъстин Уебстър

Испания-Франция, 2015, 111 мин

„Master of Art” – Награда на публиката “Master of Pop Art”

20:30 – Панорама

„Да обичаш Кармен”

Режисьор Найо Тицин

България, 2016, 65 мин.

Цена на билетите 7 и 5 лв.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах