Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Салман Рушди с нова книга след нападението

„Градът на победата“ излиза в началото на февруари

Хуморът и остроумието на Салман Рушди не са пострадали при инцидента, уверяват негови близки. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Салман Рушди с нова книга след нападението

Хуморът и остроумието на Салман Рушди не са пострадали при инцидента, уверяват негови близки. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Половин година, след като бе намушкан по време на лекция в Ню Йорк, Салман Рушди се завръща на литературната сцена с нова книга. „Victory City“ (Градът на победата) излиза на 7 февруари и разказва за поетеса, която преживява шокиращата смърт на майка си, за да създаде нов град и цивилизация изцяло със силата на въображението си. Благословена от богиня, главната героиня живее почти 240 години, достатъчно дълго, за да види сътворяването и разпада на империята си, разказва „Ню Йорк Таймс“.

„Всичко, което остава, е градът на думите – заключава героинята в романа. – Думите са единствените победители.“

Ръкописът на „Victory City“ е предаден на издателите от „Рандъм Хаус“ през декември 2021 г., излизането на романа е оповестено през лятото на следващата година, малко преди Рушди да бъде брутално атакуван и многократно намушкан с нож. Нападението се случи на 12 август, когато писателят получи сериозни прободни рани и бе откаран в много тежко състояние в болница. От тогава той се възстановява, но е загубил зрението на едното си око. Агентът му отказва да даде информация за здравословното състояние на писателя, „Ню Йорк Таймс“ пише, че според негови колеги и близки някои от раните на Рушди все още заздравяват, но е по-добре, чува се с тях, има планове за нови текстове и хуморът и остроумието му не са пострадали при инцидента.

За нападението бе задържан 24-годишния Хади Матар, който пледира невинност пред съда.

Рушди отдавна живее под заплахата от нападение на крайни ислямисти, възмутени от книгата му „Сатанински строфи“ през 1988 г. Само година след излизането на романа на пазара, религиозният водач на Иран аятолах Хомейни издаде фетва, с която призова мюсюлманите да го убият заради богохулството в книгата. Наградата за смъртта му все още не е отменена, макар и правителството на Иран да се дистанцира от фетвата на Хомейни.

Новият роман на писателя засяга много от темите, които отдавна съпътстват творчеството му – силата на митовете и легендите в оформянето на историята, конфликта между силите на плурализма срещу фундаментализма и нетолерантността, отбелязва „Ню Йорк Таймс“. Затова може да се смята, че с вихъра на въображението, магическия си реализъм и действието, развиващо се в Индия, „Victory City“ е своеобразно завръщане на Рушди към ранните теми в книгите му.

Първите отзиви са позитивни, „Таймс ъф Лондон“ определя романа като „най-жизнерадостния на Рушди“, а „Таймс“ отбелязва, че митът оставя усещането за реална история.

С излизането на новия роман колегите на писателя отново се обединиха в подкрепата си за него.

„Трябва да се противопоставяме на всеки опит да бъде заглушен – коментира Маргарет Атууд. – Той преживя толкова много, изтърпя изгнанието през всичките тези години, чувството, че животът му непрекъснато е в опасност. Той е, преди всичко, разказвач на истории.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90