Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

СФФ през уикенда. Какво да гледаме

Чарли Кауфман, „Каръл“, Вим Вендерс, „Сляпата Вайша“ по Господинов

„Аномалиса“ на Чарли Кауфман ще има само една прожекция на фестивала – в неделя. - СФФ през уикенда. Какво да гледаме

„Аномалиса“ на Чарли Кауфман ще има само една прожекция на фестивала – в неделя.

Повече от 60 филма само до края на седмицата предлага откритият в четвъртък вечер София Филм Фест 2016. От ексклузивната прожекция на „Аномалиса“ на Чарли Кауфман до българската премиера на „Сляпата Вайша“ по разказа на Георги Господинов; от номинирания за Оскар „Каръл“ до „Всичко ще бъде наред“, новият филм на Вим Вендерс. Вижте пътеводител през програмата на фестивала за уикенда.

Петъкът ни среща с два филма на канадския режисьор с български корени Тед Кочев, който снощи получи в зала 1 на НДК Наградата на София. От 18 часа холивудският ас лично ще представи в Дома на киното своя „Обучението на Дуди Кравиц“. Срещите с него продължават в събота, когато в Дома на киното от 13,30 и 17,30 часа той ще представи съответно „Да се събудиш в страх“ и „Рамбо: Първа кръв“. По-рано, от 12,00, в киносалона ще се проведе и среща с автограф с Кочев.

Среща с автограф ще има и в неделя, с друг култов режисьор, Бела Тар. Тя ще е в Дома на киното от 12 часа. След нея творецът ще представи лично и филма си „Торинският кон“ (от 13,30).

Петъчната вечер дава възможност да видим и премиера на документалния мюзикъл „Добро утро, капитане“ – заедно с прожекцията от 18,30 в кино „Люмиер“, създателите на филма Джеки Стоев, Чарли Илиев и Джони Пенков ще получат и Наградата на София.

„Стая“

„Стая“

Два филма с номинации за Оскар също ще бъдат показани в петък – „Бруклин“ от 19 часа в Cinema City Mall of Sofia и „Стая“ от 21 часа в Кино Арена Deluxe Bulgaria Mall.  „Стая“ може да бъде видян и в събота от 20,30 в Дома на киното, както и в неделя от 21,30 в Cinema City Mall of Sofia.

Неделя предлага навярно би най-интересната програма до края на седмицата. Вечерта тогава заклетите киномани ще трябва да се разделят поне на няколко части, за да видят всичко, което си заслужава. Гвоздеят в селекцията са двете последователни прожекции в зала 1 на Националния дворец на културата – от 18,00 часа единственото излъчване на „Аномалиса“ на Чарли Кауфман, а след това, от 20,30 – „Каръл“ с Кейт Бланшет и Руни Мари. И двата филма са с номинации за Оскар.

Късометражна филмова програма ще има от 17 часа в неделя в Дома на киното. Един от филмите, които ще бъдат представени в нея, е „Сляпата Вайша“ на режисьора Теодор Ушев, по едноименния разказ на Георги Господинов. Заглавието бе представено на тазгодишното Берлинале.

Vaysha l’aveugle – (Bande-annonce) from NFB/marketing on Vimeo.

Междувременно в „Одеон“ се открива балканската програма на фестивала – от 18,30 часа с „Лазар“. След него пък ще има прожекция на новия филм на Ивайло Христов – „Каръци“, спечелил голямата награда на фестивала в Москва миналата година.

Интересно предложение е и „Всичко ще бъде наред“ на Вим Вендерс. Той ще бъде прожектиран в Cinema City Mall of Sofia от 19 часа.

В неделя е още и откриването на документалния конкурс. В зала „Славейков“ на Френския институт последователно ще бъдат показани „Сирийска любовна история“ (18,30 часа) и B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979-1989.

Пълна програма на София филм фест 2016 (11-13 март)
(кликнете за по-голямо изображение)

sff

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90