Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Щастливият случай с двата трамвая (и още тъжни истории)

Стихотворение на големия руски поет Осип Манделщам излиза в самостоятелна книга в детската поредица на „Лист”

Илюстрациите в „Двата трамвая“ са на Свобода Цекова. - Щастливият случай с двата трамвая (и още тъжни истории)

Илюстрациите в „Двата трамвая“ са на Свобода Цекова.

Големият руски поет Осип Манделщам излиза на български език в нова изящна детска книжка на издателство „Лист“. В „Двата трамвая“ малките читатели ще се сблъскат с думи, които вероятно ще им бъдат непознати – депо, ватман, буксир… Но така те могат да влязат в паметта им като част от стихотворението, поместено в книжката. „Двата трамвая“ излиза за първи път в България и е новото заглавие в поредицата „Детски шедьоври от велики писатели”.

Манделщам пише „Двата трамвая” в периода 1924-1925 г. Стихотворението прелива от светлини и приятелски усмивки и въпреки перипетиите, които могат да сполетят един трамвай, накрая всичко завършва добре.

По онова време поетът и жена му са на квартира в Ленинград и цялото им богатство е скромната им кухня. Независимо от тежките житейски обстоятелства, поетът не губи завидното си чувство за хумор и ирония, което се прокрадва в произведенията му за деца.

Преводът на Ася Григорова умело улавя настроението и тънките нюанси в оригинала и заедно с това намига тъкмо на българския читател. Такива са и илюстрациите на Свобода Цекова.

Ръкописи, крити в дамски обувки

„Двата трамвая” е детско издание, но несъмнено ще даде храна за размисъл и на много възрастни – заради съдбата на своя автор.

Както и на други творци от неговото поколение, животът на този лирик прекъсва рано. Манделщам умира на 47 години през 1938-а. Преди смъртта си е подложен на забрани, преследване, унижения. Заради епиграмата „Живи уж, а не чувстваме свойта земя“, написана през декември 1933 г., е заточен за три години във Воронеж. През 1938-а е арестуван отново и изпратен в лагер. Разболява се от тиф и умира в транзитния лагер „Вторая речка“ на път за Сибир.

Съпругата му Надежда години наред укрива ръкописите му в обувките си и в саксии с цветя. Успява да съхрани някои от тях като ги научава наизуст. Десетилетия по-късно нейните спомени, отпечатани най-напред в Ню Йорк, остават незаменим източник за творчеството на Осип Манделщам и значимо свидетелство за съветската епоха и репресиите по времето на Сталин.

Надежда Манделщам не прощава на съветския режим и макар през 1957 г. съпругът й да е реабилитиран по първото дело срещу него, не позволява произведенията му да бъдат печатани в СССР. Тази изумителна жена умира през 1980-а, недоживяла перестройката и окончателната реабилитация на Осип Манделщам през 1987 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах