Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ще дадат ли Фейсбук и Инстаграм „свобода на зърната“?

Движението #FreetheNipple настоява да се въведе равноправие за голотата на мъжките и женските гърди, както и за трансджендърните и небинарни хора

Активисти протестират в Берлин с лозунги „Освободете всички зърна“ и „Моето тяло не е твоето порно“, 2021 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС  - Ще дадат ли Фейсбук и Инстаграм „свобода на зърната“?

Активисти протестират в Берлин с лозунги „Освободете всички зърна“ и „Моето тяло не е твоето порно“, 2021 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Мета“, компанията, която държи Фейсбук и Инстаграм, обмисля дали да спре цензурирането на женските зърна в платформите си, съобщава „Гардиън“. В решение, датирано от 17 януари, бордът по контрол на съдържанието в двете социални мрежи препоръча преразглеждане на правилата за голота при възрастни по начин, който „да бъде управляван от ясни критерии и да уважава стандартите за права на човека“.

Ако Фейсбук и Инстаграм се съгласят на промените, това ще бъде голяма победа за движението „Free the Nipple“. Активистите му от години алармират за сексисткия начин на действие на правилата за голота – женските зърна, понякога дори и гърдите като цяло, са възприемани като проблемни, но мъжките не подлежат на цензура. В борда за контрол на съдържанието членуват академици, журналисти и политици, които съветват „Мета“ за политиките ѝ на управляване на съдържанието.

Препоръката на борда със съветници идва след цензуриран пост във Фейсбук от акаунт на американска двойка – трансджендър и небинарен. Снимката изобразява партньорите с разголени торсове, но с покрити зърна, а анонсът към нея е призив за събиране на пари за операция за премахване на гърдите.

Снимките първоначално са били филтрирани от система с изкуствен интелект. След обжалване от страна на двойката, „Мета“ променя решението си и в крайна сметка връща постовете обратно онлайн.

Настоящите политики на Фейсбук и Инстаграм „се базират на бинарна гледна точка и на разликата в анатомията на женските и мъжките тела“. Това поражда неяснота, когато засегнатият човек е трасджендър, интерсексуален или небинарен, смятат от борда на съветниците.

Движението #FreetheNipple започва още в началото на новия век, но набира популярност едва през 2013 г., когато навлиза по-масово в речника на феминистите. Кампанията за равноправие на половете се радва на широка подкрепа от десетки знаменитости, сред които Риана, Майли Сайръс, Лена Дънам и други. Миналата седмица в темата се включи и актрисата Флорънс Пю, защитавайки избора си да носи прозрачна розова рокля на червения килим:

„Разбира се, не искам да обиждам никого, но това, което искам да кажа, е: Как е възможно зърната ми да те обиждат толкова много?“

През 2015 г. артистът Микол Хеброн създава дигитални стикери с мъжки зърна и насърчава жените в Инстаграм да ги редактират върху снимките си с голи тела в знак на подигравка с политиката на социалната мрежа. Протестът му е забелязан и през 2019 г. Хеброн е поканен в централата на Инстаграм, но остава неприятно изненадан, че в екипа за модериране на съдържанието няма трансджендър хора.

„Забелязах, че няма и джендър неутрални тоалетни. За мен това бе достатъчно, за да разбера, че в „Мета“ изобщо не се води разговор за половата идентичност и инклузивитета“, казва Хеброн.

Въпреки това той приема новината за възможните промени с въодушевление, казва той, потърсен от „Гардиън“ за коментар.

„Интересите ми лежат далеч зад лозунга „Нека всички жени са голи“, мисля, че истински важното в случая е да позволим автономия на всички тела. За много хора разговорите за зърна може да звучат фриволно, но съвсем не са, ако се замислите над начините, по които световните правителства опитват да контролират и репресират телата на хората, които се идентифицират като жени, на трансхората и на небинарните.“

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС