Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Светът последва Кристо по водата (снимки)

Златистите пътеки по езерото Изео ще бъдат достъпни за посетителите и нощем

Материята на „Плаващите кейове“ променя цвета си в зависимост от времето и деня. Снимки: ЕПА/БГНЕС и Кристо  - Светът последва Кристо по водата (снимки)

Материята на „Плаващите кейове“ променя цвета си в зависимост от времето и деня. Снимки: ЕПА/БГНЕС и Кристо

Кристо поведе света по водата. Малко преди 9 часа тази сутрин българският художник тръгна по златистите пътеки, постлани върху понтони в италианското езеро Изео. Съпровождаше го група от най-запалените почитатели на неговото изкуство и съзвездие от камери и журналисти. 

„Браво, Кристо!“, дочуваха се викове от всички страни, както и аплодисменти. Христо Явашев бе видимо развълнуван, крачейки по сияещите „Плаващи кейове“ на път към градчето Сулзано за официалното откриване.

Край Изео прииждат все повече и повече хора, за да съпреживеят произведението на Кристо, чието платно е целият свят. Освен пътеките в езерото, свързващи двете островчета в него със сушата, със златиста материя са застлани площадчета и крайбрежни алеи на Сулзано. Разходката по инсталацията е безплатна, достъпна е дори нощем, когато пътеките във водата са осветени с мощни прожектори.

Изграждането на произведението е финансирано изцяло от Кристо (15 млн. евро) – и тук, както при всичките си творби, авторът ще покрие цената, продавайки рисунките към проектите си.

2

3

4

5

6

9

19

11

7

Bookshop 728×90