Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Смешното е, че хората на изкуството също имат нужда от пари

Защо артистите протестират срещу карантината

Найден Тодоров по време на репетиция. В момента Филхармонията не репетира, заради коронавируса концерти няма. Снимка: Руди Бежев/Софийска филхармония - Смешното е, че хората на изкуството също имат нужда от пари

Найден Тодоров по време на репетиция. В момента Филхармонията не репетира, заради коронавируса концерти няма. Снимка: Руди Бежев/Софийска филхармония

Чувствам се малко шизофренично, че трябва да пиша и „за“, и „против“ карантината. Ще обясня с прости думи на обвиняващите артистите къде е проблемът.

Ако работите в предприятие и в края на месеца не си получите заплатата, много вероятно е да се почувствате лично засегнати, не ли? Но ако никой в предприятието ви не получи заплата, ще осъзнаете, че има сериозен проблем и няма да ви хрумне, че има лично отношение към вас.

Това е положението и с артистите. Театрите са затворени, но всички други публични места, където съществува сериозна опасност от зараза, си работят нормално. Тоест, един бранш се прецаква, без евентуално това да доведе до ефективни резултати. Това е проблемът.

А сега за обясненията на свободните артисти, как само те са прецакани, за разлика от колегите им на заплата. От 2011 година държавните театри са на делегиран бюджет. Обяснено просто, трябва да продадат определено количество билети, за да си получат заплатите. Ако театрите изпуснат финансите си от контрол (което ще се случи сега), първата стъпка ще бъде намаляване/прекратяване на гражданските договори, втората стъпка е съкращение на собствени служители/артисти, теоретично има и трета: преформатиране или дори закриване на театъра.

Когато (дай, Боже) нещата с вируса се стабилизират, проблемите на театрите тепърва ще предстоят. Такъв е законът.

Смешното е, че артистите също имат нужда от пари, за да си изхранват семействата. Забавното е, че те също плащат данъци. Комичното е, че при всяка криза първите ударени са артистите.

И сега да се върнем към началото на този пост: ако тези мерки бъдат всеобщи, артистите няма да протестират, защото ще знаят, че са част от обществото, което се бори с проблема, а не негови жертви.


Текстът е от профила на диригента, директор на Софийската филхармония, във Фейсбук.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах