Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Снахата на Петьо Блъсков уволнена от Министерството на културата

Евгения Блъскова не е получила уведомление, научила по имейл, че е уволнена преди месец

Докато не получи заповед за уволнение, Евгения Блъскова все още работи в международната дирекция на Министерството на културата, в постоянното представителство в Брюксел. Снимка: Личен архив - Снахата на Петьо Блъсков уволнена от Министерството на културата

Докато не получи заповед за уволнение, Евгения Блъскова все още работи в международната дирекция на Министерството на културата, в постоянното представителство в Брюксел. Снимка: Личен архив

Евгения Блъскова, съпруга на сина на Петьо Блъсков, е била уволнена от Министерството на културата, научи „Площад Славейков“. Тя е била отстранена на 1 ноември, но е научила за заповедта на министъра почти случайно вчера, обясни самата тя, потърсена от нашата медия.

Преди седмица Блъскова, която работи като ръководител на сектор „Култура и аудиовизия“ към постоянното представителство на България в Брюксел, е изпратила електронно писмо с молба за одобряване на редовен годишен отпуск. Получила отговор едва вчера, точно когато Министерството на културата извеждаше от сградата на Музея на социалистическото изкуство редакцията на в. „Труд“. В писмото работодателите ѝ от МК са заявили, че няма да получи отпуск, защото от 1 ноември вече не е на работа в министерството, твърди г-жа Блъскова. Тя не е получавала заповед за уволнение и в продължение на повече от месец работи, без да ѝ е съобщено за освобождаването ѝ.

Всичко по темата ИЗВЕЖДАНЕ НА В. „ТРУД“ ОТ МУЗЕЯ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКОТО ИЗКУСТВО

През август със заповед на министъра на културата е била прекратена командировката ѝ в Брюксел, допълни Евгения Блъскова. Тогава тя е обжалвала съдебно заповедта и съдът е замразил прилагането ѝ, докато излезе съдебно решение. Междувременно Министерството на културата е спряло всички присъщи за работата на Евгения Блъскова разходи – наеми и допълнителни средства. Г-жа Блъскова обаче е получавала редовно заплатата си по трудов договор като служител на министерството.

В момента тя продължава да работи на поста си в Брюксел, защото няма връчена заповед за освобождаване.

Прекият ѝ началник Петър Миладинов, шеф на международния отдел в Министерството на културата, заяви пред „Площад Славейков“, че този въпрос може да бъде коментиран само от пресцентъра на министерството, защото „приетата организация на работата е такава“. Потърсена от журналист, шефката на пресцентъра на Министерство на културата Евелина Кирилова заяви, че не познава случая и не може да го коментира, преди да го проучи в юридическия отдел.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах