Стивън Кинг оприличи Тръмп на виновниците за Чернобил

След взрив в четвърти енергоблок на Чернобилската АЕЦ, в атмосферата са изхвърлени големи количества радиоактивни вещества и над осем милиона жители на Украйна, Беларус и Русия са подложени на облъчване. Снимка: HBO - Стивън Кинг оприличи Тръмп на виновниците за Чернобил

След взрив в четвърти енергоблок на Чернобилската АЕЦ, в атмосферата са изхвърлени големи количества радиоактивни вещества и над осем милиона жители на Украйна, Беларус и Русия са подложени на облъчване. Снимка: HBO

Сериалът „Чернобил” на HBO накарал Стивън Кинг да се замисли за президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщи самият писател в Туитър.

Според Краля, настоящият държавен глава на Америка е „човек с посредствена интелигентност”, който не разбира мащабите на отговорността, която върви с „икономическата и глобална” сила на страната. По същия начин, обяснява писателят, хората, отговорни за ядрения реактор в Чернобил, не са осъзнавали сериозността на случващото се.

„Невъзможно е да гледаш „Чернобил” на HBO, без да мислиш за Доналд Тръмп; подобно на тези, които отговарят за обречения руски реактор, той е човек с посредствена интелигентност, който отговаря за голяма сила – икономическа, глобална – която не разбира“, пише Стивън Кинг.

Първият епизод на сериала „Чернобил” излезе на 6 май. У нас може да гледа по HBO и в HBO Go. Петте епизода разказват за взрива в Чернобилската атомна електроцентрала на 26 април 1986 г. и борбата за справяне с неговите последици. Режисьор на сериала е Йохан Ренк. Главните роли изпълняват Стелан Скарсгард, Емили Уотсън, Джаред Харис, Рос Армстронг, Ейдриън Роулинс, Пол Ритър и Джеси Бъкли.

Вижте още: АКО МИСЛИТЕ, ЧЕ „ИГРА НА ТРОНОВЕ“ Е ЖЕСТОК КЪМ ГЕРОИТЕ СИ, ВИЖТЕ „ЧЕРНОБИЛ“

Авария на Чернобилската АЕЦ е една от най-мащабните технологични катастрофи в историята. В резултат от взрив в четвърти енергоблок на централата в атмосферата са изхвърлени големи количества радиоактивни вещества и над осем милиона жители на Украйна, Беларус и Русия са подложени на облъчване.

Радиоактивно замърсяване е установено в 14 региона на Русия и големи части от Европа. Около авариралата централа е създадена предпазна зона, която включва градовете Припят, Чернобил и 74 села.

Киномания

Bookshop 728×90