Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Стотици се сбогуваха с Милчо Левиев

Музиканти, артисти, приятели и почитатели на поклонението на легендарния композитор

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Стотици се сбогуваха с Милчо Левиев

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

България се сбогува с легендарния музикант Милчо Левиев. На поклонението в петък във фоайето на зала „България“ се събраха стотици опечалени – роднини, приятели, колеги и почитатели.

В първото прощално слово изтъкнатият композитор, диригент и педагог академик Васил Казанджиев подчерта огромния принос на Милчо Левиев като композитор и изпълнител за българската и световна музикална култура – в класиката, фолклора и джаза.

Акад. Васил Казанджиев. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

След него от името на Нов български университет доц. Георги Арнаудов разказа за педагога Милчо Левиев – преподавател по класическа и джаз музика, доктор хонорис кауза (1998 г.) и почетен професор (1999 г.) на НБУ.

Маестро Левиев водеше музикални семинари в Нов български университет, впоследствие те прерастваха в майсторски класове, през които са преминали стотици млади български и чуждестранни студенти. През 2009 г. със средства на проф. Левиев, Вики Алмазиду и Нов български университет бе създаден Фонд „Милчо Левиев & Вики Алмазиду“.

Най-емоционално беше третото и последно слово – на президента (1997 – 2002) Петър Стоянов – приятел на музиканта и почитател на джаза, който често можеше да бъде забелязан на концертите на Милчо в София или Пловдив. Той говори от името на пловдивчани:

„У Милчо имаше една особена привързаност към Пловдив. Спомням си, че когато го питаха на какво се дължи неговият космополитизъм, или когато му задаваха тъпия журналистически въпрос какъв точно е, любимият отговор на Милчо (който винаги е казвал, че е българин) беше: „Аз съм филибелия”.

Президентът Петър Стоянов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Сред колегите и приятелите, дошли да си вземат сбогом с големия музикант, бяха бяха Ицко Финци, Теодосий Спасов, Стоян Янкулов-Стунджи, Васил Петров, Веселин Веселинов-Еко, Живко Петров, Иван Лечев, специално от Сърбия беше пристигнал мениджърът на джаз фестивала в Ниш Иван Благоевич, проф. Милена Шушулова, публицистът Димитър Бочев, актрисата Бойка Велкова, социологът проф. Георги Фотев, режисьорът Коста Биков и много други.

Димитър Бочев, Веселин Веселинов – Еко, Стоян Янкулов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Проф. Георги Фотев. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Ицко Финци. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Иван Благоевич. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Иван Лечев. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Стоян Янкулов, Бойка Велкова, Теодосий Спасов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Проф. Милена Шушулова. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Васил Петров. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Живко Петров. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg