Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Стотици се сбогуваха с Милчо Левиев

Музиканти, артисти, приятели и почитатели на поклонението на легендарния композитор

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Стотици се сбогуваха с Милчо Левиев

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

България се сбогува с легендарния музикант Милчо Левиев. На поклонението в петък във фоайето на зала „България“ се събраха стотици опечалени – роднини, приятели, колеги и почитатели.

В първото прощално слово изтъкнатият композитор, диригент и педагог академик Васил Казанджиев подчерта огромния принос на Милчо Левиев като композитор и изпълнител за българската и световна музикална култура – в класиката, фолклора и джаза.

Акад. Васил Казанджиев. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

След него от името на Нов български университет доц. Георги Арнаудов разказа за педагога Милчо Левиев – преподавател по класическа и джаз музика, доктор хонорис кауза (1998 г.) и почетен професор (1999 г.) на НБУ.

Маестро Левиев водеше музикални семинари в Нов български университет, впоследствие те прерастваха в майсторски класове, през които са преминали стотици млади български и чуждестранни студенти. През 2009 г. със средства на проф. Левиев, Вики Алмазиду и Нов български университет бе създаден Фонд „Милчо Левиев & Вики Алмазиду“.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Най-емоционално беше третото и последно слово – на президента (1997 – 2002) Петър Стоянов – приятел на музиканта и почитател на джаза, който често можеше да бъде забелязан на концертите на Милчо в София или Пловдив. Той говори от името на пловдивчани:

„У Милчо имаше една особена привързаност към Пловдив. Спомням си, че когато го питаха на какво се дължи неговият космополитизъм, или когато му задаваха тъпия журналистически въпрос какъв точно е, любимият отговор на Милчо (който винаги е казвал, че е българин) беше: „Аз съм филибелия”.

Президентът Петър Стоянов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Сред колегите и приятелите, дошли да си вземат сбогом с големия музикант, бяха бяха Ицко Финци, Теодосий Спасов, Стоян Янкулов-Стунджи, Васил Петров, Веселин Веселинов-Еко, Живко Петров, Иван Лечев, специално от Сърбия беше пристигнал мениджърът на джаз фестивала в Ниш Иван Благоевич, проф. Милена Шушулова, публицистът Димитър Бочев, актрисата Бойка Велкова, социологът проф. Георги Фотев, режисьорът Коста Биков и много други.

Димитър Бочев, Веселин Веселинов – Еко, Стоян Янкулов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Проф. Георги Фотев. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Ицко Финци. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Иван Благоевич. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Иван Лечев. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Стоян Янкулов, Бойка Велкова, Теодосий Спасов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Проф. Милена Шушулова. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Васил Петров. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Живко Петров. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3