Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Стоянович почете Писанчев със „Златен век“, защо?

Владимир Писанчев е награден със "Златен век" заради приноса на ДАНС в спасяването на антики.  - Стоянович почете Писанчев със „Златен век“, защо?

Владимир Писанчев е награден със "Златен век" заради приноса на ДАНС в спасяването на антики.

Парадоксално, но факт! Шефът на ДАНС Владимир Писанчев, чието име нашумя още преди няколко години като двигател на разработката „Галерия” за подслушване на журналисти и депутати, получава днес награда за принос в културата! Министър Петър Стоянович го удостои преди минути с почетен знак – звезда „Златен век” в галерия „Средец”. 

Наградата за Писанчев бе представена от зам.-министър Велислава Кръстева – силният човек в Министерството на културата. Тя обясни, че отличието се присъжда за приноса на ДАНС в спасяването на антики, т.е. за това, че са си вършили работата.

Владимир Писанчев получи „Златния век” заедно с двама големи скулптори – проф. Величко Минеков и Павел Койчев, чиито творби могат да се видят из градовете на цяла България. Утешително е, че все пак отличията на ваятелите са една идея по-класни – техният „Златен век” е огърлие, а на Писанчев – звезда.

Дали зад наградата на шефа на ДАНС не се крият други мотиви, свързани с процеси извън българската култура? Въпросът не изглежда абсурден като се има предвид с каква власт разполага Писанчев. Дали влиянието му не се простира до там, че да потуши скандала с Мария Дивизиева, шеф на кабинета на министър-председателя Пламен Орешарски, около която се завъртя подозрение за длъжностно престъпление? А връзката на Дивизиева с българската култура в момента е пряка – тя живее на семейни начала със Стоянович и е майка на най-малкото му дете.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90