Супергерой учи Исус как да бъде спасител

Комикс поредицата „Второ пришествие” спряна заради петиция

Човекът-слънце и Исус в неизлезлия комикс „Второ пришествие“ - Супергерой учи Исус как да бъде спасител

Човекът-слънце и Исус в неизлезлия комикс „Второ пришествие“

Нова поредица комикси на Ди Си, в която Исус е изпратен от Бог на „най-святата си мисия” да разбере „какво е да бъдеш истински месия на човечеството”, няма да тръгне на пазара през март, както се планираше. В графичните романи Исус се учи да бъде спасител от по-популярния сред хората супергерой Човекът-слънце (Sun-Man), което предизвика вълна от недоволство. Около 200 хил. души подписаха петиция комиксът да бъде спрян от разпространение, защото идеята му била „възмутителна и богохулствена”, съобщава „Гардиън”.

Поредицата „Второ пришествие” трябваше да излезе на 6 март. Създаден от Марк Ръсел и илюстриран от Ричард Пейс, сюжетът проследява връщането на Исус сред хората. „Шокиран да установи какво се е случило с неговите евангелия”, той започва да си партнира със супергероя Човека-слънце.

Издателите на комикса съобщават, че поредицата е спряна, а причината за това е консервативната фондация CitizenGo, която открито се обявява против аборта и ЛГБТ хората.

„Дали Ди Си ще публикува подобно съдържание за други религиозни лидери като Мохамед или Буда? – гласи петицията. – Това съдържание е неподходящо и богохулствено.”

След бурната реакция Ръсел и Пейс поискали правата си обратно. Преди това Ди Си се свързали с тях и ги предупредили, че може да има искания за значителни промени в съдържанието.

„Затова реших да запазя историята непокътната – обяснява Ръсел пред сайта „Syfy Wire”. – Никой не иска размита версия, която да допадне на всички, затова любезно се съгласиха да ни върнат правата. Търсим издател, който да отпечата комикса, надяваме се, че ще обявим името му колкото се може по-скоро.”

CitizenGo определят решението на Ди Си като своя победа и твърдят, че „Второ пришествие” изобразява по погрешен начин Исус.

„Повечето деца растат, четейки за иконичните супергерои на Ди Си като Батман, Супермен или Жената-чудо. Срамота е да се продава това погрешно изобразяване на Исус като равен на тези фигури”, обясняват от фондацията.

Но създателите на комикса не изглеждат притеснени. Ръсел твърди, че за пръв път чул за CitizenGo, когато фондацията повела кампания за премахването на рекламни банери с лесбийки от автобуси в Портланд.

„Те биха били напълно нелепи, ако не беше фактът, че платформите на социалните мрежи им дават достъп до мърморковци от целия свят – смята той. – Но това е окей. Някои врагове си струва да ги имаш. Мисля, че религиозните фундаменталисти и критици, които се опитват да спрат „Второ пришествие”, не се интересуват толкова от това да защитят Христос, колкото от възможността си да контролират разказа ми. Вероятно разбират, че не пародирам Христос, а тях самите и как те са изкривили ученията му от милост към беззащитните към инструмент на власт, който им служи.”

ДС