Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Светът пее за вируса: Корона, къш, къш! (18+)

Песни, посветени на заразата, се появяват във всички краища на планетата (видео)

Иво Димчев в кадър от видеото „Корона къш къш“ - Светът пее за вируса: Корона, къш, къш! (18+)

Иво Димчев в кадър от видеото „Корона къш къш“

Светът е оцелял, защото е пял. Когато всички хора по Земята са изправени пред обща опасност, те започват да говорят на един език – езика на музиката. И макар засега страхът да се трансформира основно в смях, все пак песните, създадени специално за коронавируса, бяха първите арт прояви, вдъхновени от пандемията.

Предлагаме ви подборка от няколко музикални парчета, създадени специално заради коронавирус.

1. България

Скандалният певец, който не се подчинява на никакви правила и не се съобразява с никакви норми, вече е готов с авторска песен, посветена на коронавируса. Озаглавена „Корона къш къш“, днес тя беше публикувана в профила на певеца във Фейсбук и в Ютюб.

Текстът ѝ е нецензурен, ритмиката имитира чалга, и като цяло парчето е непочтително и нецензурно, съвсем в стила на авангардния изпълнител.

Иво Димчев, „Корона къш къш“ (18+):

2. Индия

Парадоксално, но в Индия, където живеят около милиард и половина души, са обявени до днес официално само 119 случая на заразени и 2 смъртни случая от коронавирус. Очевидно обаче темата е важна, защото индийските музиканти реагират изключително емоционално и в типичната си стилистика.

Дуетът Рагурам и Сахити Чаганти „Corona Virus Song “ (на езика телугу):

3. САЩ

В САЩ коронавирусът тепърва се осъзнава като сериозен проблем. Затова реакциите малко закъсняват. Първи реагират рапърите и комиците.

Gmac Cash, „Coronavirus“ – хип-хоп изпълнител от Детройт:

Ръсти Кейдж, „The Coronavirus Song“:

4. Южна Африка

В момента най-малко случаи на коронавирус има в африканските държави. Техните музиканти обаче реагират на световната заплаха със същия ентусиазъм.

Младежкият хор на Южна Африка Ndlovu Youth Choir, „We’ve Got This – Fight against Coronavirus/COVID-19“:

5. Пакистан

Един от най-известните артисти на Пакистан – Али Зафар – е певец, художник, актьор и композитор. Той е и един от първите в региона, реагирал със собствена песен за коронавируса.

Али Зафар, „Ko Ko Corona Virus Warning“:

6. Китай

Още в началото на тежката епидемия в Китай държавните медии пуснаха специален химн, наречен „Повярвай, че любовта ще триумфира“, за да поддържат духа, докато нацията се бори с коронавируса. В него участват много китайски знаменитости, включително Джеки Чан, Уанг Лийхом, Сяо Джан и Тонг Лия.

Ето какво се казва в текста на химна:

„За теб се боря с живота си, дори ако валят куршуми. През вратата на живота и смъртта обещавам да не си тръгвам. Никога не позволявай животът да спре. Твърдо вярваме с любов, че ще възтържествуваме“.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах