VivaPay

Светът пее за вируса: Корона, къш, къш! (18+)

Песни, посветени на заразата, се появяват във всички краища на планетата (видео)

Иво Димчев в кадър от видеото „Корона къш къш“ - Светът пее за вируса: Корона, къш, къш! (18+)

Иво Димчев в кадър от видеото „Корона къш къш“

Светът е оцелял, защото е пял. Когато всички хора по Земята са изправени пред обща опасност, те започват да говорят на един език – езика на музиката. И макар засега страхът да се трансформира основно в смях, все пак песните, създадени специално за коронавируса, бяха първите арт прояви, вдъхновени от пандемията.

Предлагаме ви подборка от няколко музикални парчета, създадени специално заради коронавирус.

1. България

Скандалният певец, който не се подчинява на никакви правила и не се съобразява с никакви норми, вече е готов с авторска песен, посветена на коронавируса. Озаглавена „Корона къш къш“, днес тя беше публикувана в профила на певеца във Фейсбук и в Ютюб.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Текстът ѝ е нецензурен, ритмиката имитира чалга, и като цяло парчето е непочтително и нецензурно, съвсем в стила на авангардния изпълнител.

Иво Димчев, „Корона къш къш“ (18+):

2. Индия

Парадоксално, но в Индия, където живеят около милиард и половина души, са обявени до днес официално само 119 случая на заразени и 2 смъртни случая от коронавирус. Очевидно обаче темата е важна, защото индийските музиканти реагират изключително емоционално и в типичната си стилистика.

Дуетът Рагурам и Сахити Чаганти „Corona Virus Song “ (на езика телугу):

3. САЩ

В САЩ коронавирусът тепърва се осъзнава като сериозен проблем. Затова реакциите малко закъсняват. Първи реагират рапърите и комиците.

Gmac Cash, „Coronavirus“ – хип-хоп изпълнител от Детройт:

Ръсти Кейдж, „The Coronavirus Song“:

4. Южна Африка

В момента най-малко случаи на коронавирус има в африканските държави. Техните музиканти обаче реагират на световната заплаха със същия ентусиазъм.

Младежкият хор на Южна Африка Ndlovu Youth Choir, „We’ve Got This – Fight against Coronavirus/COVID-19“:

5. Пакистан

Един от най-известните артисти на Пакистан – Али Зафар – е певец, художник, актьор и композитор. Той е и един от първите в региона, реагирал със собствена песен за коронавируса.

Али Зафар, „Ko Ko Corona Virus Warning“:

6. Китай

Още в началото на тежката епидемия в Китай държавните медии пуснаха специален химн, наречен „Повярвай, че любовта ще триумфира“, за да поддържат духа, докато нацията се бори с коронавируса. В него участват много китайски знаменитости, включително Джеки Чан, Уанг Лийхом, Сяо Джан и Тонг Лия.

Ето какво се казва в текста на химна:

„За теб се боря с живота си, дори ако валят куршуми. През вратата на живота и смъртта обещавам да не си тръгвам. Никога не позволявай животът да спре. Твърдо вярваме с любов, че ще възтържествуваме“.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg