Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Светият синод: Храмът „Света София” в Истанбул да остане музей

Владиците със становище два дни преди първата мюсюлманска петъчна молитва в храма

На 24 юли ще бъде първата петъчна молитва на мюсюлманите в „Света София” след поредното ѝ превръщане в джамия. Президентът Ердоган обеща, че сградата ще продължи да изпълнява и функциите си на музей и всички ще имат достъп до нея. Снимка: Етюд-и-те на София/Sketches of Sofia - Светият синод: Храмът „Света София” в Истанбул да остане музей

На 24 юли ще бъде първата петъчна молитва на мюсюлманите в „Света София” след поредното ѝ превръщане в джамия. Президентът Ердоган обеща, че сградата ще продължи да изпълнява и функциите си на музей и всички ще имат достъп до нея. Снимка: Етюд-и-те на София/Sketches of Sofia

Светият синод присъединява гласа си към православните църкви, които призоваха „Света София” в Истанбул да не бъде превръщана в джамия, става ясно от официално становище, публикувано в сайта на Патриаршията. Писмото на БПЦ идва само два дни, преди в бившия вече музей да бъде проведена първата мюсюлманска петъчна молитва, след почти век прекъсване.

Владиците от Синода изтъкват, че следят дискусиите и решенията на турската страна и изразяват своето уважение към тях, като призовават за мъдрост и добронамереност, за да бъдат запазени добрите междурелигиозни и съседски отношения.

Ето и пълния текст на становището:

„Светият Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия с внимание и загриженост следи дискусиите и решенията на Държавния съвет и Правителството на Република Турция за промяна на статута на древния християнски храм „Света София“ в Истанбул.

Като хилядолетна светиня за цялото Християнство и духовен център на Православието, този храм е скъп за всяко християнско сърце и представлява изключителна културна ценност за цялото човечество.

Ето защо присъединяваме своя глас към призивите на сестрите Поместни православни църкви, както и на редица държавни лидери и международни институции, за запазване на досегашния статут на храма „Света София“ като музей и паметник на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Като изразяваме своето уважение към турските държавни институции, призоваваме за мъдрост и добронамереност при решаване на този важен казус в името на запазване на добрите междурелигиозни и добросъседски отношения!“

Вижте още: ЗАБУЛЕНИЯТ ХРАМ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg