VivaPay

Светият синод отказва да даде икони и ръкописи за изложбата в Лувъра

Твърде ценни са, за да се изнасят без застраховка, а и е недопустимо експонирането им в отдела за ислямско изкуство, твърди директорът на Църковно-историческия и архивен институт към БПЦ

Две от избраните икони за изложбата в Лувъра - вляво: Рождество Христово, XVI век; вдясно: Свети Йоан Кръстител, Ангел на пустинята, първата половина на XVIII век. И двете са изложени в Музея за християнско изкуство, разположен в криптата на „Ал. Невски“. - Светият синод отказва да даде икони и ръкописи за изложбата в Лувъра

Две от избраните икони за изложбата в Лувъра - вляво: Рождество Христово, XVI век; вдясно: Свети Йоан Кръстител, Ангел на пустинята, първата половина на XVIII век. И двете са изложени в Музея за християнско изкуство, разположен в криптата на „Ал. Невски“.

Светият синод не дава благословия за изнасяне на артефакти от Църковно-историческия институт и църковния музей за изложбата в Лувъра през лятото на 2020 г., заяви пред „Площад Славейков“ Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Светия синод.

Това е принципна позиция на Синода, която се спазва неотклонно от 2004 г. насам, когато е взето решение да не се изнасят предмети от църковните хранилища в чужбина, освен по изключение за поклонения. Според епископ Герасим, запитването от Министерство на културата е било само за предмети от църковните институт и музей, но забраната обхваща и всички църкви и манастири на подчинение към Българската православна църква.

Вижте още: ИЗЛОЖБА В ЛУВЪРА ПРЕДСТАВЯ „ВЛИЯНИЕТО НА ИСЛЯМА“ В БЪЛГАРСКИТЕ ИКОНИ?

Преди дни стана ясно, че организацията на българска изложба в Лувъра с работно заглавие „Българско изкуство от XVI до XVIII век“ събужда противоречиво отношение в различни наши институции. Директорът на Института по изследване на изкуствата към БАН проф. Емануел Мутафов предупреди, че изложбата ще бъде подредена в отдела за ислямско изкуство на музея в Париж и призова всички институции да откажат да предоставят експонати. Директорът на Националния археологически музей към БАН доц. Христо Попов пък обясни, че изложбата е с широк обхват и ще включва само български артефакти. Същото становище изрази и експертът Александър Баралис.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

ИЗЛОЖБАТА В ЛУВЪРА ЩЕ ПОКАЖЕ САМО БЪЛГАРСКИ ПРЕДМЕТИ

Отказът на Църквата да участва в изложбата на българско изкуство от XVI до XVIII век в Париж е свързан и с други проблеми, допълни пред „Площад Славейков“ ст. н. с. д-р Христо Темелски, директор на Църковно-исторически и архивен институт (ЦИАИ). Според него подготовката за тази изложба е хаотична и непоследователна. Той е присъствал на работната среща с г-жа Шарлот Мори през юли 2019 г. в Министерство на културата, но е останал с впечатлението, че липсва истинска професионална организация на изложението. Кураторите са поискали директно достъп до църковните хранилища, за да подберат експонати, а това е недопустимо, смята д-р Темелски.

Освен това славянските богослужебни ръкописи, към които са проявили интерес от Лувъра, са твърде ценни, за да заминат в чужбина без съответната застраховка и без придружител от Синода. Според директора на ЦИАИ става дума за артефакти на стойност над 1 млн. лв., а френските организатори от Лувъра са обещали застраховане само на френска територия.

Д-р Темелски е поискал да научи и къде ще бъдат изложени евентуално църковните ценности и е получил отговор, че ще бъдат в малка зала за 60 експоната в зоната за ислямско изкуство. Това, според него, е недопустимо за подобна книжнина, която няма нищо общо с исляма.

Директорът на църковно-историческия институт се почувствал задължен да напише докладна записка до Светия Синод, в която да изброи всички негативни материални и духовни последици, ако предаде артефактите. На базата на тази докладна записка Светият синод е взел решение да не предоставя експонати за изложбата.

Д-р Темелски изрази и опасения, че в Министерство на културата и до днес нямат яснота кой ще застрахова, пакетира, изпрати и придружава експонатите за изложбата. Той припомня една случка от 1981 г., когато по повод 1300-годишнината от създаването на България в Лувъра се организира подобна изложба. Тогава Църковно-историческият институт предоставя на държавата 11 ценни славянски ръкописа. При връщането им в България тогавашният председател на Комитета за култура Георги Йорданов разпорежда те да не бъдат върнати на Църквата, а да влязат в каталога на новосъздаващия се Национален исторически музей. Едва в края на миналия век, дълго след началото на прехода, ЦИАИ успява да си върне ръкописите след дългогодишни настоявания пред директора Божидар Димитров.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg