Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

„Танц по калдъръм“ на Добринка Табакова в Ковачевица

Композиторката, номинирана за „Грами“, е специален гост на фестивала за камерна музика „Неотъпканата пътека“ (видео)

От 2 до 5 август в родопското село Ковачевица ще се проведе второто издание на фестивала за камерна музика. Снимка: „Неотъпкана пътека“ - „Танц по калдъръм“ на Добринка Табакова в Ковачевица

От 2 до 5 август в родопското село Ковачевица ще се проведе второто издание на фестивала за камерна музика. Снимка: „Неотъпкана пътека“

Композиторката Добринка Табакова, номинирана за „Грами“, ще поведе ценителите на камерната музика по „Неотъпкана пътека“ високо горе в планината – в село Ковачевица в Западните Родопи. Тъкмо Табакова дава името на форума през 2018-а и тази година ще бъдат изпълнени пет нейни творби, три от тях ще бъдат премиери за България. Публиката ще отъпква за втора година пътеката към фестивала, организиран от пианистката Лора Чекоратова и цигуларите Георги Вълчев и Никола Таков.

Фестивалът започва на 2 август с „Танц по калдъръм“ на Табакова и ще завърши на 5 август с гала концерт в Неврокопската митрополия в Гоце Делчев, където ще звучат „Две песни“ на композиторката, песни от руски композитори и клавирен квинтет на Шуман.

В читалище „Светлина“ ще се понесат гласовете на мецосопраното Мариана Карпатова, на виолите на Веселин Тодоров и Румен Цветков, виолончелите на Иван Лалев и Волфрам Кьосел, контрабаса на Юлита Фъсева; на сцената ще излязат и организаторите на фестивала. Всички участници живеят и концертират в Европа и САЩ.

Ден след откриването публиката ще получи шанс да се срещне за разговор с Табакова. Входът е свободен.

Родената в Пловдив композиторка, която повече от 25 години работи в Лондон, ще разкаже за своята кариера, какво е да си щатен композитор на Концертния оркестър на Би Би Си (където ангажиментът ѝ ще продължи до 2021 г.) и резидентен композитор на Радиооркестъра в Лайпциг за сезон 2017/18. Между отличията ѝ е първа награда за химн по случай Златния юбилей на кралица Елизабет Втора. Нейният първи авторски албум, „String Paths“, бе номиниран на 56-ите награди „Грами” в Лос Анджелис. Музиката ѝ звучи и във филми, между които „Сбогом, език“ на Жан-Люк Годар. По нейни произведения създават танцови спектакли в Компанията в Сидни, Американската компания за модерен балет и българския балет „Арабеск“.

Билетите за концертите в Ковачевица са на цени от 10 до 20 лв. Можете да ги намерите онлайн или на входа на залите.

Вижте още: НЕОТЪПКАНА ПЪТЕКА ДО РЪБА НА СВЕТА

ЛОРА ЧЕКОРАТОВА: МАЛКО ОТ МУЗИКАНТИТЕ В БЪЛГАРИЯ СА ЩАСТЛИВИ

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg