VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

„Танц по калдъръм“ на Добринка Табакова в Ковачевица

Композиторката, номинирана за „Грами“, е специален гост на фестивала за камерна музика „Неотъпканата пътека“ (видео)

От 2 до 5 август в родопското село Ковачевица ще се проведе второто издание на фестивала за камерна музика. Снимка: „Неотъпкана пътека“ - „Танц по калдъръм“ на Добринка Табакова в Ковачевица

От 2 до 5 август в родопското село Ковачевица ще се проведе второто издание на фестивала за камерна музика. Снимка: „Неотъпкана пътека“

Композиторката Добринка Табакова, номинирана за „Грами“, ще поведе ценителите на камерната музика по „Неотъпкана пътека“ високо горе в планината – в село Ковачевица в Западните Родопи. Тъкмо Табакова дава името на форума през 2018-а и тази година ще бъдат изпълнени пет нейни творби, три от тях ще бъдат премиери за България. Публиката ще отъпква за втора година пътеката към фестивала, организиран от пианистката Лора Чекоратова и цигуларите Георги Вълчев и Никола Таков.

Фестивалът започва на 2 август с „Танц по калдъръм“ на Табакова и ще завърши на 5 август с гала концерт в Неврокопската митрополия в Гоце Делчев, където ще звучат „Две песни“ на композиторката, песни от руски композитори и клавирен квинтет на Шуман.

В читалище „Светлина“ ще се понесат гласовете на мецосопраното Мариана Карпатова, на виолите на Веселин Тодоров и Румен Цветков, виолончелите на Иван Лалев и Волфрам Кьосел, контрабаса на Юлита Фъсева; на сцената ще излязат и организаторите на фестивала. Всички участници живеят и концертират в Европа и САЩ.

Ден след откриването публиката ще получи шанс да се срещне за разговор с Табакова. Входът е свободен.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Родената в Пловдив композиторка, която повече от 25 години работи в Лондон, ще разкаже за своята кариера, какво е да си щатен композитор на Концертния оркестър на Би Би Си (където ангажиментът ѝ ще продължи до 2021 г.) и резидентен композитор на Радиооркестъра в Лайпциг за сезон 2017/18. Между отличията ѝ е първа награда за химн по случай Златния юбилей на кралица Елизабет Втора. Нейният първи авторски албум, „String Paths“, бе номиниран на 56-ите награди „Грами” в Лос Анджелис. Музиката ѝ звучи и във филми, между които „Сбогом, език“ на Жан-Люк Годар. По нейни произведения създават танцови спектакли в Компанията в Сидни, Американската компания за модерен балет и българския балет „Арабеск“.

Билетите за концертите в Ковачевица са на цени от 10 до 20 лв. Можете да ги намерите онлайн или на входа на залите.

Вижте още: НЕОТЪПКАНА ПЪТЕКА ДО РЪБА НА СВЕТА

ЛОРА ЧЕКОРАТОВА: МАЛКО ОТ МУЗИКАНТИТЕ В БЪЛГАРИЯ СА ЩАСТЛИВИ

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg