Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Теодор Ушев отказа Специалната награда на Московския фестивал (видео)

„Не мога да приема тази награда в град, откъдето се издават заповеди за убийства на ваши, мои братя“, казва режисьорът Теодор Ушев във видео, излъчено на церемонията

„Когато в Москва отново може да се диша свободно, аз ще дойда и ще си поискам обратно статуетката“, казва във видеообръщението си Теодор Ушев. Снимка: Стопкадър - Теодор Ушев отказа Специалната награда на Московския фестивал (видео)

„Когато в Москва отново може да се диша свободно, аз ще дойда и ще си поискам обратно статуетката“, казва във видеообръщението си Теодор Ушев. Снимка: Стопкадър

Теодор Ушев и филмът му „Ф1.618” спечелиха Специалната награда на журито на Международния московски кинофестивал „Сребърен Свети Георги“, съобщиха организаторите на ММКФ в своя Телеграм канал. Режисьорът е бил уведомен предварително, но няма да пътува за Москва, затова е подготвил реч, която да бъде прожектирана на церемонията с наградите тази вечер, 27 април. В нея той заявява, че не може да приеме наградата „в град, откъдето се издават заповеди за убийства на деца, жени и старци. На ваши, мои братя“.

Ушев разказа пред „Площад Славейков“ за предварителните събития преди връчването на наградата.

Представител на Московския кинофестивал се е свързал с българина, за да му съобщи за наградата предварително и да поиска разрешение отличието да бъде връчено на Виктор Бойчев, директор на Българския културен институт в Москва. Бойчев обаче е отказал, без да посочи причина.

„Знаете как е. Много се страхува, трепереше“, казва Ушев.

Тогава представителят на фестивала предлага наградата да бъде връчена на Владимир Ястреба, доскорошен директор на киноотдела в Руския културно-информационен център в София, гост на фестивала. В момента той работи с „Vyast Plus“, които организират филмови прожекции у нас с нетърговски цели. Ястреба е руснак, но живее в София от края на 80-те.

„Знам какво ще стане – казва Ушев в края в разговора си с представителя на ММКФ. – Моля да не обвинявате никого, аз също съм живял във времена на цензура.“

Въпреки че церемонията започва в 19,30 часа московско време, всички излъчвания на официалната част ще бъдат ретранслирани в 23,05 часа, като при това са обявени за „директни“, научи „Площад Славейков“. Така руските цензори ще се опитат да предотвратят излизането в ефир на изненади като тази, която Теодор Ушев е приготвил за присъстващите. Вероятно изказването му ще бъде цензурирано.

Специално за „Площад Славейков“ Теодор Ушев предостави пълния запис на речта, която е записал предварително за награждаването.

(Започва на руски)

„Добър вечер! Здравейте, приятели!

Благодаря за това признание. Киното е най-могъщото оръжие. Но това оръжие е полезно, само когато служи на доброто.

В моят малък филм един малък незначителен човек взривява могъщия пумпал на тоталитарни титани.
Както в любимата ми приказка, където Иванушка Глупака надхитря Кошчей Безсмертний (защото тираните винаги се смятат за безсмъртни).

(Продължава на английски)

При всички други обстоятелства, аз бих бил щастлив да приема тази статуетка – тя символизира победата на доброто над злото. Св. Георги, който реже главата на змея, който убива децата.

Но днес, тук, в тази страна, в прекрасната Москва, местата на доброто и злото са подменени. Казват ви, че змеят е добрият. Че трябва да изпращате децата си да бъдат убити.

Не мога да приема тази награда в град, откъдето се издават заповеди за убийства на деца, жени и старци. На ваши, мои братя!

Та ние пишем с едни и същи букви! И вместо с тези букви да пишем думи като любов, радост, щастие, тук с тях се пишат команди за изстрелване на бомби срещу хора, които просто искат да са свободни!

Затова, с голямо съжаление трябва да откажа да приема тази статуетка. Искам да я оставя на вас, тук, в Москва. Дано г-н Михалков я сложи в кабинета си, до иконата със Свети Георги – за да ви напомня на какво е символ Свети Георги.

Аз вярвам, че мирът ще настъпи, че доброто ще победи във войната над злото. Всеки трябва да избере на коя страна е – на доброто или на злото! На страната на Кошчей НЕбезсмертний, или на Иванушка.

Не се предавайте! Един ден отново ще можете да казвате на черното – черно, а на бялото – бяло! И когато това стане, когато в Москва отново  може да се диша свободно – аз ще дойда, и ще си поискам обратно статуетката.

И ще знам, че това наистина е Свети Георги, а не лъжлив самозванец.

(Продължава на руски)

Моля, кажете на вашия генерал Z това, което Бродски каза през ’68-а година:

Аз не искам да умирам заради
двама-трима крале, на които
и очите им не съм видял.

Всъщност, и да живея за тях
не желая. Два пъти повече.
Генерале! Омръзна ми. На мен
ми е скучен кръстоносният поход.

Искам да завърша на български:

Правете филми, не война!“

Журито, присъдило наградата на българския режисьор, е в състав: председател е индийският кинематографист Рахул Равел, членове са руските актьори Алексей Гусков и Светлана Иванова, актрисата от Казахстан Самал Еслямова и колумбийският режисьор Сиро Гера.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg