Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Тежестта на създаденото от човека вече надвишава биомасата на Земята

Човешкият отпечатък нараства двойно на всеки 20 години

През 2020 г. тежестта на материалите, създадени от човека, се равнява на 1,1 тетратона. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Тежестта на създаденото от човека вече надвишава биомасата на Земята

През 2020 г. тежестта на материалите, създадени от човека, се равнява на 1,1 тетратона. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Материалите, създадени през годините от човешка ръка, вече надхвърлят масата на всички живи организми на планетата, сочи ново проучване, публикувано в списание „Нейчър“. Само количеството на пластмасата тежи повече отколкото всички водни и сухоземни създания, обобщава Си Ен Ен.

Целта на проучването е да покаже баланса между човека и природата, отбелязват авторите, като се наблегне на факта, че производството на бетон, пластмаса, тухли и асфалт е довело човечеството до момент, в който водено от порив за развитие на градската среда и свръхконсумацията, успява да задмине биомасата на планетата Земя.

Всеки човек на земята е отговорен за създаването на изкуствени материали, които всяка седмица надвишават собственото му тегло, се казва в изследването. Човешкият отпечатък се е увеличил драстично в началото на ХХ в. и на всеки 20 години нараства двойно.

Затова изследователите, начело с Рон Майло от Института „Вайцман“ в Реховот, Израел, подкрепят предложението настоящата епоха да бъде обозначена за бъдещите поколения като Антропоцен, отражение на значителния отпечатък на човешка дейност. За да подкрепят предложението, те изследват промяната в биомасата и тежестта на създадените от човека материали от 1900 г. до наши дни. В това число обаче не влизат тоновете водна маса. Като „антропогенна маса“ е дефинирана тежестта на твърди обекти, създадени от човека, с изключение на човешките отпадъци. Отговорни за голяма част от тежестта, създадена от човечеството, са сгради и инфраструктура от бетон, тухли и асфалт. В числото на биомасата влизат храсти и растения.

В началото на ХХ век тежестта на създадените от човека материали е равна на около 3% от световната биомаса. През 2020 г. обаче отпечатъкът на хората вече се равнява на 1,1 тератона.

„От първата аргикултурна революция досега човечеството е преполовило масата на растенията – откриват изследователите. – Докато съвременната агрикултура употребява повече земя за отглеждането на земеделски култури, общото тегло на земеделските култури е сериозно завишено заради загубата на растения при обезлесяване, поддръжка на горите и други промени, свързани със земеделските площи. Тези тенденции в световната биомаса са свързани с въглеродния цикъл и човешкото здраве.

Очаквано, във време на кризи, човешкият отпечатък намалява – спад се отчита също по време на Голямата депресия и Нефтената криза от 1979 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg