POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Тим Бъртън построи „Лабиринт“ в Париж (видео)

Режисьорът представя изложба със скици и скулптури от най-популярните си филми

Тим Бъртън с един от героите си. Снимка: LETSGO © 2023 - Тим Бъртън построи „Лабиринт“ в Париж (видео)

Тим Бъртън с един от героите си. Снимка: LETSGO © 2023

Тим Бъртън, режисьор на филми с легендарен статут като „Булката труп“, „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Едуард Ножиците“ и много други, поема по нов творчески път и представя изложбата си „Лабиринт“. Експозицията въвежда в творческия процес на режисьора чрез различни персонажи, декори и визуални ефекти, така че посетителят да се почувства на мястото на някои от най-популярните му герои.

„Лабиринт“ се простира на огромно изложбено пространство. Доскоро можеше да се види в Мадрид, а от 19 май ще отвори врати в „Parc de La Villette“ в Париж. Както предполага заглавието, няма хронологична подредба или други вид насока, която посетителите да следват – всеки сам открива хаотичния свят на Бъртън и симпатичните му чудовища. За целта се използват няколко тематични стаи, в които може да се видят около 150 оригинални скици и рисунки от работата по филмите му – много от тях непоказвани пред публика досега; скулптури на по-разпознаваемите персонажи; анимации и други предмети и ефекти, въвеждащи в атмосферата. Много от изложените обекти дори подканват към комуникация.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Tim Burton Exhibition (@timburtonslabyrinth)

„Това, което истински успява да ме развълнува, е творческият процес – коментира Бъртън за изложбата. –  Връщам се към момента, когато седя в стая, рисувам и си мисля: добре, може би това ще стане анимация, може би ще се движи, може би ще стане скулптура, може би ще стане герой във филм.“

Посетителите може да изберат да се разходят в гъбената гора от „Алиса в страната на чудесата“ или да се потопят в по-малко познатата история на Момчето Стрида, основен персонаж от книга със стихове и илюстрации на Бъртън.

Цялата обиколка продължава около час, достъпът е с билети на редовна цена от 26 евро.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg