Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс“ за пръв път изцяло на расова тематика

Протестите „Black Lives Matter“ повлияха на книжните продажби в Съединените щати

Статуята на Едуард Колстън бе изтеглена от пристанището на Бристъл след като протестиращи я потопиха като част от антирасистките протести „Black Lives Matter“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Топ 10 на „Ню Йорк Таймс“ за пръв път изцяло на расова тематика

Статуята на Едуард Колстън бе изтеглена от пристанището на Бристъл след като протестиращи я потопиха като част от антирасистките протести „Black Lives Matter“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Афроамерикански автори и книгите им на расова тематика влязоха в списъка с най-продавани книги на „Ню Йорк Таймс“ докато антирасистките протести продължават да разтърсват Америка и Европа. За пръв път бестселърите в престижната класация Топ 10 на американския вестник засягат изцяло темата за расата, отбелязва „Гардиън“. Нито едно от заглавията не е излизало на български език.

Промяната в класацията е предизвикана от смъртта на Джордж Флойд – 46-годишен чернокож мъж, който бе задушен от полицай в Минеаполис.

Произведения на автори като Мишел Александър, Иджеома Олуо, д-р Ибрам Кенди попаднаха сред най-търсените, след като мнозина американци търсят начини да се образоват по-задълбочено за социалните и расови проблеми на Америка.

Протестите разтърсиха всяка част на Съединените щати, от малките населени места до големите градове – коментира в Туитър Кенди, който заема едновременно трето място в Топ 10 на класацията с книгата „Как да бъдем антирасисти“ и девето място с „Белязан от началото“. – Според последните проучвания повече бели хора отвсякога разпознават расизма като основен проблем и участват в митинги за антирасистка промяна.“

Най-продаваната книга в класацията е „White Fragility“ на Робин Дианджело. На второ място се нарежда „Значи искате да говорим за раса“ на Олуо. След Кенди следващите позиции са отредени на нови и стари издания от Лейла Ф. Саад, Мишел Александър, Ричард Ротщайн, Танъхаси Коутс, Гленан Дойл и Брайън Стивънсън.

В последните дни видяхме какво е хора от всякакви раси, етнос, пол и произход да се изправят заедно срещу несправедливостта – написа Александър, автор на „Новия Джим Кроу“. – Трябва да променим представата за справедливост. Дните на преструвки, че кърпенето на несправедливата наказателна система ще оправи нещата, приключиха.“

Протестите на движението „Black Lives Matter“ (Животът на чернокожите има значение) срещу полицейското насилие, расовите взаимоотношения и наследството на колониализма продължават по света и днес.

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс“

1. „White Fragility“ (Бяла чупливост*) от Робин Дианджело

2. „So you want to talk about race“ (Значи искате да говорим за раса) от Иджеома Олуо

3.  „How to be an antiracist“ (Как да бъдем антирасисти) от Ибрам Кенди

4. „Me and white supremacy“ (Аз и бялото превъзходство) от Лейла Ф. Саад

5. „The new Jim Crow“ (Новия Джим Кроу) от  Мишел Александър

6. „Stamped frоm the beginning“ (Белязан от началото) от Ибрам Кенди

7. „Between the world and me“ (Между мен и света) от Танъхаси Коутс

8. „Untamed“ (Неопитомен) от Гленън Дойл

9. „Stamped form the beginning“ (Белязан от началото) от Ибрам Кенди

10. „Just mercy“ (Просто милост) от Брайън Стивънсън


*Преводите на заглавията са на „Площад Славейков“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах