Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Творци с критики към „Марвел“ и „Ди Си комикс“ за мизерно заплащане

Студиата печелят милиарди от филмите за супергерои, но писателите, измислили тези персонажи, получават нищожни хонорари

В последните години супергероите носят суперприходи - но предимно за студиата. Снимка: „Марвел“ - Творци с критики към „Марвел“ и „Ди Си комикс“ за мизерно заплащане

В последните години супергероите носят суперприходи - но предимно за студиата. Снимка: „Марвел“

След делото на актрисата Скарлет Йохансон, заведено срещу „Дисни“ заради ощетено заплащане, „Марвел“ и „Ди Си комикс“ се изправиха пред подобни обвинения от няколко създатели на комикси – Ед Брубейкър и Стийв Ептинг, „бащите“ на Бъки Барнс (Зимният войник). Двамата твърдят пред „Гардиън“, че получават нищожни хонорари, въпреки успеха на филмови и телевизионни адаптации с участието на техни персонажи.

В комиксите Бъки Барнс, млад помощник на Капитан Америка, умира, но писателят на комикси Брубейкър го възражда като Зимния войник през 2005 г. Илюстрациите са на Стийв Ептинг. Сред последните адаптации на „Марвел“ е сериалът „Ястребът и Зимният войник“, но персонажът участва и в други истории за Отмъстителите. Ролята е поверена на Себастиан Стан.

„Всичко, което Стийв и аз получихме за създаването на Зимния войник и неговата история, беше „благодаря“ от време на време, но с годините става все по-трудно да се преживява с това – споделя Брубейкър. – Живея добре като писател, основно защото Капитанът и Зимният войник привличат много читатели към останалите ми произведения. Но не мога да отрека, че ми се гади, когато феновете ми пишат, за да ме питат за мнението ми за сериала [„Ястребът и Зимният войник“ – бел. ред.].“

От „Гардиън“ са отправили запитване към „Марвел“ по темата, но от там са отказали коментар „от уважение към личните разговори на господин Брубейкър и господин Ептинг с компанията“.

Създателите на комикси обикновено работят на хонорар към студиата и получават фиксирана сума плюс отчисленията, които се изплащат при препродажба на авторски права. По-известните имена са привлечени с обещанието за работа на договор и малка част от приходите, които компанията изкарва, когато персонаж или историята му се превърнат в материал за филм, сериал или мърчандайз стока. За част от творците тази сделка е изгодна, но с години закъснение – ако например персонаж, по който са работили преди години, сега влезе в адаптация за екран и му се плати дължимото.

Известен е случаят на Джим Старлин, създател на Танос, основния злодей от поредицата за Отмъстителите, който използва пред „Холивуд Рипортър“ английската поговорка, че масло се слага само на скърцащо колело. Старлин води преговори с „Марвел“ и в крайна сметка успешно успява да си уреди по-високо заплащане. Рой Томас, един от най-плодотворните писатели на „Марвел“ също отчита успех – името му се прибавя в надписите в края на епизодите на сериала „Локи“, след като агентът му обръща внимание на пропуска. Тези случаи обаче са различни, изтъква „Гардиън“ – нещата стоят другояче, когато никой не вземе отношение към оплакванията.

Според Та-Нехаси Коутс, писал истории за Черната пантера и Капитан Америка, „Марвел“ и Ди Си имат морални задължения към творците, които надграждат написаното в договора. Той казва, че се чувства привилегирован, но по-малко популярните писатели и художници също заслужават по-добро заплащане.

„Само защото го пише в договора, не означава, че е правилно. Ако имам преимущество, мога да те накарам да подпишеш договор и после пак да те прецакам“, коментира Коутс.

Други творци, избрали да останат анонимни, също са споделяли през годините, че става все по-трудно да получат адекватно заплащане от „Марвел“. В средите им се твърди, че „Марвел“ и „Ди Си комикс“ разчитат на това, че писатели и художници няма да посветят времето си на преследването им в търсене на дължимите отчисления. Няколко различни източника потвърждават пред „Гардиън“, че когато техен персонаж е бил използван за филм на „Марвел“, са получили покана за премиерата и чек за 5 хил. долара. Други казват, че тази сума може да варира от 0 до 5 хил. долара, освен в редките случаи, в които творецът е подписал „договор със специален характер“, който позволява претенции за по-високо възнаграждение. За справка, дори не толкова успешните заглавия с логото на „Марвел“ отчитат между половин и един милиард долара от световния боксофис.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg