Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Уайнстийн с „персонал за сексуална активност“

Процес в Ню Йорк срещу продуцента, брат му и тяхната компания

„В края на разследването ще стане ясно, че Харви Уайнстийн е издигнал повече жени на ключови ръководни позиции, отколкото всеки друг лидер в индустрията - и в „Мирамакс“, както и в „Уайнстийн“, е имало нулева дискриминация“, заяви адвокатът на продуцента. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Уайнстийн с „персонал за сексуална активност“

„В края на разследването ще стане ясно, че Харви Уайнстийн е издигнал повече жени на ключови ръководни позиции, отколкото всеки друг лидер в индустрията - и в „Мирамакс“, както и в „Уайнстийн“, е имало нулева дискриминация“, заяви адвокатът на продуцента. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гражданско дело е заведено срещу холивудския продуцент Харви Уайнстийн, обвинен в сексуален тормоз и насилие, продължило десетилетия. Главния прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман обяви това в неделя, заявявайки, че прокуратурата съди не само Уайнстийн, но и неговия брат Робърт и тяхната компания.

„Както се твърди в нашата жалба, компанията „Уайнстийн“ многократно е нарушавала закона в Ню Йорк, като не е защитавала служителите си от всепроникващия сексуален тормоз, сплашване и дискриминация“, заяви Шнайдерман в изявление, цитиран от американското Национално обществено радио.

Съдебният процес заплашва да осуети обявената продажба за 500 млн. долара на компанията, основана през 2005 г. от братята Уайнстийн. Както съобщава „Лос Анджелис Таймс“, бившата служителка на администрацията на Обама Мария Контреас-Суийт от седмици е в преговори за закупуване на проблемната фирма и създаването на фонд за обезщетяване на предполагаемите жертви на Уайнстийн.

„Всяка продажба на компанията „Уайнстийн“ трябва да гарантира, че жертвите ще бъдат компенсирани, служителите ще бъдат защитени занапред и че нито извършителите, нито отговорните лица, ще могат да се обогатят несправедливо. Всеки жител на Ню Йорк има право на работно място без сексуален тормоз, сплашване и дискриминация“, обяснява прокурорът на Ню Йорк.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Таймс“ отбелязва, че се очаквало сделката да бъде подписана в неделя и обявена по-късно тази седмица, но Шнайдерман е изразил силни резерви.

Според документ, прегледан от „Таймс“, канцеларията на главния прокурор търси гаранции, че компанията ще създаде фонд, който ще компенсира адекватно обвиняемите. Прокуратурата също така поиска от компанията да спре всички възможни финансови приходи от продажбата, които биха отишли при Харви Уайнстийн или брат му Боб, който е съосновател на компанията през 2005 г.

„Прокуратурата поиска надзор над дружеството и договора за покупка, за да се гарантира, че новият собственик ще предприеме адекватни мерки за защита на служителите“, посочва Шнайдерман.

Съдебният процес идва след четиримесечно разследване. В жалбата са цитирани няколко примера за предполагаеми нарушение от страна на Уайнстийн, включително словесни заплахи, като случаи, в които е казвал на служители „Ще те убия“ или „Ще убия семейството ти“; използването на женски персонал като „женски екип“, който е трябвало да „придружава Уайнстийн на събития и да улесни неговите сексуални завоевания“; търсенето на сексуални услуги в замяна на издигане в кариерата в студиото; изискване шофьорите му да „държат през цялото време наличност от презервативи и инжекции срещу еректилна дисфункция в колата“; изискването към неговите асистенти да планират график на „персонал за сексуална активност“ – както в работно време, така и след работа…

Договорът на филмовия продуцент съдържа клауза, че оплакванията от тормоз и малтретиране биха довели до финансови санкция, вместо да бъдат забранени, което „ефективно монетаризира“ сексуалния тормоз.

В отговор адвокатът на Уайнстийн Бен Брафман каза, че докато поведението на клиента му не е безпогрешно, в него не е имало нищо престъпно.

„В края на разследването ще стане ясно, че Харви Уайнстийн е издигнал повече жени на ключови ръководни позиции, отколкото всеки друг лидер в индустрията – и в „Мирамакс“, както и в „Уайнстийн“, е имало нулева дискриминация“, заяви адвокатът.

През октомври миналата година „Ню Йорк Таймс“ публикува история, описваща твърдения за продължил десетилетия сексуален тормоз над различни служителки и актриси от страна на Харви Уайнстийн. Оттогава повече от 50 жени, сред които някои от най-големите имена в Холивуд, обвиниха филмовия продуцент за сексуално насилие, тормоз, злоупотреба и изнасилване.

В разгара на обвиненията Харви Уайнстийн беше уволнен от борда на директорите на компанията си. Той е разследван от полицията в Обединеното кралство и САЩ, но срещу него все още не са повдигнати криминални обвинения.

Харви Уайнстийн, който беше сред най-могъщите хора в Холивуд, призна, че поведението му „е причинило много болка“, но твърди, че много от обвиненията срещу него са „очевидно фалшиви“.

Всичко по темата „Харви Уайнстийн: падението на Холивуд“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах