POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Учени откриха причината за белите коси

Експеримент с мишки показва, че недоразвити клетки са причината за загубата на меланин в косата

Анди Макдауъл (вляво) и Хелън Мирън на червения килим в Кан, 2022 г. Актрисите дефилират с естествените си сиви коси. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Учени откриха причината за белите коси

Анди Макдауъл (вляво) и Хелън Мирън на червения килим в Кан, 2022 г. Актрисите дефилират с естествените си сиви коси. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Учени от САЩ предполагат, че са открили какво предизвиква побеляване на косата с напредването на възрастта, пише Би Би Си. Отговорни за сивите коси са стволовите клетки, чието развитие спира, преди да се превърнат в пигментна клетка и да оцветят косата. Изследването е публикувано в списание „Nature“.

Всеки ден човек губи средно между 50 и 100 косъма, но процесът остава незабележим, тъй като на тяхно място израстват нови. Те се появяват от космения фоликул в кожата, където се намират и меланоцитите – клетките, които образуват пигмента меланин. Като всяка друга човешка клетка, меланоцитите също подлежат на обновяване, новите произлизат от стволовите клетки. Точно новите меланоцити, които не успяват да достигнат зрялост и „засядат“ в ранен етап на развитието си, са основните виновници за белия или сив цвят на косите. С напредването на възрастта все повече клетки не успяват да спазват първоначалното темпо и все повече косми не успяват да се оцветят, обясняват учените от „NYU Langone Health“.

Екипът провежда експеримент с мишки, които имат идентични с хората клетки, оцветяващи козината им в различни нюанси. Ако се потвърди, че процесът протича по същия начин и при хората, това може да се окаже вратичка към забавянето или може би дори пълното предотвратяване на посивяването, надяват се водещият изследовател Ки Сун и колегите му.

„Нашето проучване допълва основното ни разбиране за това как стволовите клетки на меланоцитите работят за оцветяване на косата – казва Сун, докторант в „NYU Langone Health“. – Новооткритите механизми повишават възможността същото позициониране на меланоцитни стволови клетки да съществува при хората. Ако наистина е така, това представлява потенциален път за повторно оцветяване на косата или предотвратяване на побеляването.“

Не за първи път учените предполагат, че побеляването на косата може да е частично обратим процес, отбелязва Би Би Си. Различни експерти допускат, че фактори за преждевременното побеляване на косите са неправилното хранене, стресът и генетичното наследство.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg