POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„В интерес на клюката, а не на обществото“

Клиф Ричард спечели съдебно дело срещу Би Би Си за репортаж от нахлуване на полицията в дома му

Съдията по делото заяви, че Би Би Си е нарушила правото на личен живот на сър Клиф Ричард по „сериозен“ и „сензационалистки" начин. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „В интерес на клюката, а не на обществото“

Съдията по делото заяви, че Би Би Си е нарушила правото на личен живот на сър Клиф Ричард по „сериозен“ и „сензационалистки" начин. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сър Клиф Ричард спечели делото си за неприкосновеност на личния си живот срещу Би Би Си заради отразяването на полицейска акция в дома му. Лондонският съд присъди на певеца първоначални обезщетения в размер на 210 000 лири, съобщава Би Би Си.

Клиф Ричард заяви, че репортажът на медията за полицейското нахлуване в дома му през 2014 г., което е било част от разследване на отдавнашните обвинения в педофилия, е бил „сериозна инвазия“ в неприкосновеността на личния му живот. Той никога не е бил арестуван и срещу него не са били повдигани обвинения.

От Би Би Си отвърнаха, че журналистите са действали добросъвестно и обмислят обжалване.

В изявление, дадено пред сградата на съда в Лондон, директорката на новините и актуалните събития на Би Би Си Фран Уонсуърт се извини на сър Клиф и каза:

Като погледнем назад, има неща, които сега бихме направили по различен начин“.

Но тя допълни, че решението е „значителна стъпка“ срещу свободата на печата и поставя под съмнение важния принцип за правото на обществеността да бъде информирана.

В решението си съдия Ман казва, че Би Би Си е нарушила правото на личен живот на сър Клиф по „сериозен“ и „сензационалистки“ начин. Той отхвърли аргумента на медията, че репортажът, който включва кадри, заснети от хеликоптер, е оправдан от правото на свобода на изразяване.

Съдия Ман заяви, че заподозрените и разследвани от полицията граждани също „имат право на разумно очакване за неприкосновеност на личния им живот“, а отразяването на полицейското нахлуване в дома на Сър Клиф „може да е било от интерес за клюката“, но не е бил налице „истински обществен интерес“.

Съдът разпореди Сър Клиф да получи обезщетение в размер на 190 хил. паунда и допълнителни 20 000 паунда за утежнени щети, след като Би Би Си е представила репортажа от полицейската операция за награда.

Медията ще трябва да плати 65% от 190-те хиляди паунда, а полицията в Южен Йоркшир, която извърши нападението, 35%. По-рано полицията в Южен Йоркшир постигна споразумение да изплати на Сър Клиф 400 хил. паунда, с което уреди иска му срещу нея.

На излизане от сградата на съда сър Клиф заяви пред Би Би Си, че решението е „чудесна новина“. Фенове на певеца го подкрепиха, като изпяха неговия хит „Congratulations“.

https://youtu.be/UsLcZwCztms

77-годишният певец предприе съдебни действия срещу Би Би Си заради излъчването на нахлуването на полицията в Южен Йоркшир в дома му в Сънингдейл, Бъркшир, през август 2014 г. Обвиненията бяха отправени от човек, който твърди, че като дете е бил сексуално нападнат от сър Клиф на стадиона на „Шефийлд Юнайтед“ през 1985 г.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg