Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

В „Новият папа“ ще търсят Кристо да оправи имиджа на Ватикана

ВНИМАНИЕ! Текстът разкрива част от съдържанието на сериала

Стопкадър от четвъртия епизод на „Новият папа“ - В „Новият папа“ ще търсят Кристо да оправи имиджа на Ватикана

Стопкадър от четвъртия епизод на „Новият папа“

Ватикана решава да наеме Кристо, за да подобри имиджа на папата. Това не се случва в реалността, а в сериала на HBO „Новият папа“, продължение на „Младият папа“ на режисьора Паоло Сорентино. 

В четвъртия епизод начело на Ватикана е издигнат суетният Джон Бранокс. В отсъствието на папа Пий XIII Светия престол е в дълбока криза – и още повече след опустошителното присъствие на папа Франциск, поканил бежанците във Ватикана, блокирал банковите сметки на Църквата, за да дари цялото ѝ състояние на бедните, но… вече е мъртъв.

Избран е нов папа – и проблемът е, че никой не го знае кой е. Мерилин Менсън отива на посещение при него, защото новият глава на Ватикана му е фен, но се оказва, че музикантът не знае кой е. Затова екипът на Йоан Павел III започва да обсъжда стратегии как да го направи популярен. И първото предложение на секретаря на Светия отец, кардинал Спалета, е да поканят прочутия художник Кристо. Идеята на Спалета е Явашев да направи кръст за църквата „Свети Петър“. Но отците бързо се отказват от идеята, защото щяло да излезе много скъпо.

В свои интервюта Христо Явашев е споменавал, че не е религиозен, но това не е проблем за Ватикана на Сорентино. Всъщност Кристо няма как да бъде нает от Светия престол за каквото и да е – пред медиите винаги е твърдял, че не приема поръчки.

Вижте още: СПОКОЙНО, „НОВИЯТ ПАПА“ Е ДОБЪР КОЛКОТО „МЛАДИЯТ ПАПА“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90