VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

В събота на кино по Мураками, в неделя сменяме часа и избори

Какво да правим през уикенда? По-интересните събития в София на 26 и 27 октомври 2019 г.

Градинката „Кристал“, София. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - В събота на кино по Мураками, в неделя сменяме часа и избори

Градинката „Кристал“, София. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

В последния уикенд на октомври предстоят няколко важни събития – в съботя е Димитровден, а в неделя са местните избори и се сменя часът с един час назад. Но има и друго какво да се прави. В избрани кина все още могат да се гледат филми, вдъхновени от или за писатели и техните произведения – последен шанс зрителите да гледат заглавията, които са изпуснали от програмата на „Синелибри“.

Все по-голяма популярност набират познавателните обиколки в София – в събота ще се проведе разходка на нова тематика. В продължение на час и половина Петър Будинов и екскурзоводът Виктор Топалов ще разказват между кои отбори се играе „мачът на агнетата“, кой българин участва в основаването на столичен футболен клуб и на отбор, участник в Шампионската лига и как се играят спортни събития на връх Мусала и се предават по радиото.

Ето и още събития в афиша на София за 26 и 27 октомври.

26 октомври, събота

Америка за България

„The Brave Stories“, платформа на Вяра Деянова за разказване на значими кратки документални истории, разпространявани чрез уеб и социалните платформи – 10 ч., Аулата на Софийски университет

***

„Есенен базар на изкуствата“ – 11 ч., „Гранд хотел София“

***

„По стъпките на спортната слава“, пешеходна обиколка – 11 ч., Борисовата градина

Обиколката трае час и половина и минава през всички спортни съоръжения в Борисовата градина. Билети няма, но може да дарите символична сума за инициативата.

***

„Вкусът на приключенията“, представяне на книгата на Иван Раденков – 11 ч., „Гринуич център“

Очакват ви книжни сладкиши и соленки, приготвени от „Trouble Bakers“ по рецептите на героя от книгата прасето Жан-Пиер и останалите кулинарни експерти от 10-те истории за лакомници на шеф Раденков.

***

Разходки из литературна София – 13 ч., „читАлнЯта“ в градинката пред Народния театър

***

„Да сънуваш Мураками“, прожекция на документалния филм на Мете Холм – 17,30 ч., Дом на киното

***

„Ирина“, прожекция на филма на Надежда Косева – 18,30 ч., Дом на киното

***

„Дон Паскуале“, опера от Гаетано Доницети – 19 ч., Национална опера и балет

***

Концерт на брас-квинтет на Кралския Концертгебау-Амстердам – 19 ч., Софийска градска художествена галерия

С участието на Мирослав Петков (тромпет), Омар Томазони (тромпет), Йорген ван Райен (тромбон), Лауренс Ваунденберг (валдхорна) и Пери Хоугендайк (туба).

***

„Изпепеляване“, прожекция на филма на И Чанг-донг по разказ на Харуки Мураками – 20,30 ч., Дом на киното

Филмът взе голямата награда на кино-литературния фестивал „Синелибри“.

***

„Любов и връзки“, стендъп комедийно шоу – 21,30 ч., „Комеди Клуб София“

27 октомври, неделя

Семейна обиколка на София – 11 ч., пл. „Александър Невски“

***

„Жизел“, балет по музика на Адолф Адам – 16 ч., Национална опера и балет

***

„140 години дипломатически отношения с Австрия“, концерт на Софийска филхармония – 19 ч., зала „България“

В програмата е „Симфония №4“ на Малер. С участието на солистите Борислав Йоцов (кларинет) и Евелин Шьоркхубер (сопрано). Диригент е Кристиан Шулц.

***

„Ревизор“, постановка на Бойко Богданов по Гогол – 19 ч., Театър „София“

С участието на Мария Сапунджиева, Невена Калудова, Йорданка Любенова, Милена Живкова, Лилия Маравиля, Сава Пиперов, Калин Врачански, Пламен Манасиев…

***

„Наблюдателите (Хипотеза за отвъдното)“, постановка на Явор Гърдев по Константин Илиев – 19 ч., Народен театър – Камерна сцена

С участието на Ана Пападополу, Благовест Благоев, Елена Телбис, Илиана Коджабашева и др.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg