Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

В събота на Киномания и Нощ на театрите, в неделя – пак

Какво да правим през уикенда? По-интересните събития в София на 16 и 17 ноември 2019 г.

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - В събота на Киномания и Нощ на театрите, в неделя – пак

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Докато навън температурите падат и природата все повече замира, културата в София е в състояние на еуфория. Затова в следващите два дни препоръчваме да държите на нощното си шкафче планер – толкова много са събитията, които предстоят в почивните дни 16 и 17 ноември, и нищо не е за изпускане.

На 14 ноември започна фестивалът „Киномания“ – в програмата почти всеки ден има филм или събитие, който не е за изпускане – новият филм на Уди Алън, който „Амазон“ отказва да пусне в САЩ, първата прожекция на анимирания късометражен филм на Тео Ушев „Физика на тъгата“…

Същевременно тече и друг фестивал – „Нощ на театрите“ представя нови и познати заглавия на публиката в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Хасково, Благоевград, Велико Търново, Сливен, Габрово, Симитли, Добрич, Плевен, Кърджали, Смолян, Перник и Шумен. В столицата всяка вечер до 17 ноември ще се играят редица интригуващи заглавия и изборът между тях няма да е лесен. В рамките му ще се проведе и литературно четене в полунощ. Част от програмата е и прожекцията на спектакъла от Уест Енд „Всичко за Ийв“ на режисьора Иво ван Хове и с участието на Джилиън Андерсън и Лили Джеймс.

В избрани заведения и барове в София може да се насладите на специални предложения, приготвени от шеф готвачи от продукти, които иначе биха се озовали на бунището. Инициативата е част от кулинарния фестивал „Don’t Waste, Taste“ („Не хаби, а вкуси“), който един месец ще учи столичани на отговорна консумация и устойчиви практики за преодоляване на разхищението.

Ето и някои от акцентите в културната програма на София за предстоящия уикенд.

16 ноември, събота

„Променяме диабета“, 5-километров маратон – 10 ч., Южен парк

Целта на маратона е да се възбуди общественото внимание за необходимостта от информираност по отношение на диабета – какви са рисковите фактори за диабет тип 2 и какво можем да се направи, за да намалим риска. На място ще бъдат инсталирани шатри, където анонимно всеки ще може да изследва стойностите на кръвната си захар и да получи консултация от специалист относно захарния диабет.

***

„Цар Дроздобрад“, спектакъл на Красимира Методиева по текст на Братя Грим – 11 ч., Културен център „Средец“

***

„Кланът на сицилианците“, прожекция на филма на Анри Верньой – 13,30 ч., кино „Люмиер Лидл“

***

„По стъпките на Иван Вазов“, литературна разходка – 14 ч., Градинка „Кристал“

***

„Всичко за Ийв“, прожекция на спектакъла на Иво ван Хове – 17,30 ч., „Синема сити“, „Мол София“

***

„Един дъждовен ден в Ню Йорк“, прожекция на филма на Уди Алън – 19 ч., зала 1 на НДК

***

„Палачи“, спектакъл на Стоян Радев по текст на Мартин Макдона – 19 ч., Театър „София“

Събитието е част от „Нощ на театрите“. След края на представлението ще бъдат изтеглени 20 зрителя, които ще се качат на сцената и да разберат как точно се случва обесването на Хенеси, да разгледат сценичната механизация и какво има под сцената на театъра.

***

„Бог“, спектакъл на Веселин Петров по текст на Уди Алън – 19 ч., НАТФИЗ

***

„Голямото литературно четене на Театрална академия „Заешка дупка“ – 19 ч., клуб „Книгата“

***

„Джоджо заека“, прожекция на филма на Тайка Уайтити – 19,30 ч., Културен център Г8

***

„Джуди“, прожекция на филма на Рупърт Гулд – 20 ч., Дом на киното

***

„Апарт“, спектакъл на Илко Ганев – 20 ч., Театър „Азарян“

***

„Всичко за Ийв“, прожекция на спектакъла на Иво ван Хове – 20,30 ч., „Синема сити“, „Парадайс център“

***

„Дракула“, спектакъл на Красимира Методиева – 21,30 ч., Дом на културата „Средец“

***

„Полунощ на театрите“, литературно четене – 24 ч., „София лайв клуб“

С участието на Ваня Щерева, Рая Пеева, Бойко Кръстанов, Стефан А. Щерев, Силвия Петкова, Кирил Ефремов, Пламен Манасиев, Иван Бърнев и Китодар Тодоров.

17 ноември, неделя

„Роди се звезда“, прожекция на филма на Брадли Купър – 14,45 ч., кино „Одеон“

***

„Дискусия за идеите без граници“, среща-разговор с почитатели на творчеството на Теодор Ушев и Георги Господинов – 17 ч., Литературен клуб „Перото“

С участието на Владо Пенев, Теодора Духовникова, Влади Люцканов, Антоанета Бачурова, Манол Пейков, проф. Виолета Дечева, Надя Радулова, Иван Ланджев, Лъчезар Лазаров, Марин Бодаков и други. Събитието се организира от Даниел Ненчев.

***

 „Джоджо заека“, прожекция на филма на Тайка Уайтити – 18 ч., Дом на киното

***

„Нарисувай ми тъга – вечер на Тео Ушев“, прожекция на „Четирите годишни времена“ и „Физика на тъгата“ – 19 ч., зала 1 на НДК

Докато четири експериментални анимации, обединени под името „Четирите годишни времена“, вървят на екрана, пред публика едноименното произведение на Вивалди ще изпълнят „Куарто Квартет“.

***

„Часът на истината“, среща-разговор със 7 български драматурзи – 19 ч., сцена „Дерида“

С участието на Александър Мануилов, Милена Станойевич, Ива Панева, Стефан Иванов, Мирослав Христов, Иван Димитров, Ясен Василев и Вайва Грайните, драматург на операта „Sun & Sea“, носител на голямата награда на Венецианското биенале за 2019 г.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg