VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

В събота не се сърди човече, в неделя тайният живот на Вера

Какво да правим през уикенда? По-интересните събития на 2 и 3 ноември 2019 г.

Градската градина в София. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - В събота не се сърди човече, в неделя тайният живот на Вера

Градската градина в София. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Ден след Деня на будителите идва „Нощ на игрите“. Събитието, което се организира всяка есен, ще се състои на 2 ноември и този път, и освен клубовете за настолни игри, в него ще се включи и Националният исторически музей.

„Нощ на игрите в София“ е съвместен проект на „Гьоте институт“ и „Game Dev Summit“, който цели да се превърне не просто в нощ на игровите удоволствия, но и в широк форум за обсъждане на социалните, политически, теоретични, образователни и икономически аспекти на игрите. Провежда се на няколко локации едновременно. Началото е в 16 ч., входът – свободен, а игрите, между които може да избирате, са класическите „Не се сърди човече“, но в голям размер, „уголемена“ кръстословица в Централното фоайе или дама. Ще може да изпробвате уменията си в играта, разработена от НИМ, „Тайните на българската история“, на разположение ще бъде и настолната игра „Археолози срещу иманяри“. От български екип е разработена и картовата онлайн игра „World of Myths“. За най-малките ще бъде обособен интерактивен етнографски кът в зала „Етнография“.

Атрактивна програма за вечерта предлага и Полският институт, където аркадните игри ще бъдат фокус на вечерта. Там ще може да откриете класики на 90-те като „Pac-Man“, „Street Fighter“, „Bubble Bobble“, „Aero Fighters“, „Cadillacs and Dinosaurs“ и редица други. Ще имате възможност да поиграете „Nintendo“, „Atari 2600“, „Sega Mega Drive 2“, както и на стари компютри от ерата на „Windows 98“ и „Правец 16“ с различни игри от 80-те. На „Правец 16“ ще можете да играете „Fruit Box“, която ползва впечатляваща за времето си 3D технология. Всичко това, разбира се, на ретро гейминг конзоли.

Къде още може да се потопите в света на игрите, вижте тук.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Още акценти от афиша на столицата за 2 и 3 ноември:

2 ноември, събота

Разходка из литературна София, последна за сезона – 11 ч., „читАлнЯта“, градинката пред Народния театър

***

„Изгубената овца“, откриване на изложбата със скулптури на Стефан Лютаков – 18 ч., Галерия „Арте“

***

„Кармина Бурана“, балет по музика на Карл Орф – 19 ч., Национална опера и балет

***

„Следобедът на един фавн“, премиера на танцовия спектакъл на Мила Искренова – 19 ч., Театър „Азарян“

Същата вечер ще има премиери на два спектакъла от израелската хореографка с български корени Мириам Енгел.

Вижте още: „АРАБЕСК“ ЩЕ ТАНЦУВАТ РЕДОВНО В „АЗАРЯН“

***

„Хубава риба“, театрален спектакъл на Ивайло Христов по текст на Марк Райлънс и Луис Дженкинс – 19 ч., Народен театър

***

„Ирина“, прожекция на филма на Надежда Косева – 20 ч., Дом на киното

3 ноември, неделя

„Изпепеляване“, прожекция на филма на И Чанг-донг по Харуки Мураками – 13,30 ч., Дом на киното

***

„Леонардо – Геният на артиста“, презентация за живота и творчеството на Леонардо да Винчи от Снежина Борисова – 18,30 ч., Културен център Г8

***

Концерт на италианския тенор Никола Мартинучи – 19 ч., зала „България“

С участието на китайското сопрано Син Уан и диригента Маурицио Барбачини. Гостуването им заменя гастрола на Паата Бурчуладзе у нас. Билетите важат без презаверка.

***

„Почивен ден“, спектакъл на Камен Донев – 19 ч., Народен театър

***

„Вихрушка“, спектакъл на Александра Петрова по текст на Йерун ван ден Берх – 19,30 ч., Сатиричен театър

***

„Клас“, спектакъл на Владимир Пенев по текст на Чарлс Еверед – 19,30 ч., Театър „199“

***

„Тайният живот на Вера“, прожекция на филма на Тонислав Христов – 20,30 ч., Дом на киното

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg