Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Валери Йорданов на системи в болница, от Народния му искат доказателство

Представлението „Хъшове“, в което той е в главната роля, се отменя

Валери Йорданов в деня, когато обръсна главата си в знак на протест срещу отношението към режисьора Александър Морфов в Народния театър. Снимка: „Площад Славейков“ - Валери Йорданов на системи в болница, от Народния му искат доказателство

Валери Йорданов в деня, когато обръсна главата си в знак на протест срещу отношението към режисьора Александър Морфов в Народния театър. Снимка: „Площад Славейков“

Валери Йорданов, който играе главната роля в спектакъла „Хъшове“ в Народния театър, е в болница от понеделник. Актьорът в момента е на системи. Тази вечер той трябваше да излезе на сцената в образа на Бръчков, но лекарите отказват да го пуснат от лечебното заведение, тъй като е с високи нива на кръвната захар, и представлението трябва да бъде отменено. Заради конфликта от театъра са му поискали доказателство, че е в болница.

„Извинявам се на зрителите, че тази вечер няма да мога да играя“, обърна се чрез „Площад Славейков“ към публиката актьорът. Всички места в залата отдавна са продадени.

Йорданов е диабетик и е получил криза след двата дни, в които събира подписи в подкрепа на Александър Морфов на площада пред Народния театър. Чрез подписката той опитва да окаже подкрепа на режисьора, чието бъдеще в театъра е под въпрос заради надрасканата врата на пиарката Велислава Кръстева. В края на октомври вратата на кабинета на Кръстева – бивш пиар на ДПС – осъмна с надписите „ДПС“ (12 пъти), „връзки с обществеността на Ахмед Доган“ и „изчезвай“, след което Морфов призна, че той е извършителят и мотивът му е протест. Разрешението на последвалия конфликт все още се чака.

В понеделник вечерта Йорданов е получил обаждане от Народния театър, за да му поискат доказателство, че е в болница. Актьорът лежи в ендокринологията на „Майчин дом“.

„Както бях с банките, отидох при сестрите и помолих да ми извадят документ, който да снимам с телефона си и да изпратя като доказателство, че съм в болница. Сестрите се учудиха, но ми дадоха такава бележка“, разказа Йорданов.

По време на обаждането е бил с кръвна захар 20, 15 минути по-късно захарта му е паднала на 1,2, което е опасно за живота.

Ден по-късно, във вторник сутринта, актьорът научава, че въпреки бележката, която е изпратил, сценичните работници започват да строят декора за „Хъшове“. Тогава сам се обажда в театъра и казва, че за съжаление лекарите отказват да го пуснат от болницата и няма да може да играе. За ролята на Бръчков той е титуляр, няма дубльор. От Народния му искат да им прати болничния си лист. Лекуващата лекарка на актьора обаче казва на пациента, че болничен се вади накрая на лечението. Налага се Йорданов да даде телефона на лекарката, за да обясни лично на колегите си от театъра защо не може да даде болничен.

В разговор с журналист от „Площад Славейков“ Валери Йорданов разкри диагнозата, с която е постъпил в болницата – „диабетна кетоацидоза с прием по спешност“. Получена е в резултат на стрес и нервно напрежение, което актьорът обичайно контролира със спорт.

Актьорът все пак помолил да го пуснат от болницата за представлението, но лекуващата му лекарка категорично отказала.

„Даже попитах дали не могат да ме уволнят като пациент. Отговориха „да“ – ако направя нещо хулиганско – разказа Йорданов. – Това, което се случва в момента, е тормоз. Театърът все пак не е затвор.“

Днес ще има прегледи при невролог и кардиолог.

От театъра междувременно са поискали писмени обяснения от режисьора Александър Морфов защо „Хъшове“ във вторник не може да се играе.

Вижте още: ВАЛЕРИ ЙОРДАНОВ ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ДИРЕКТОРА НА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90