POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Възраждане” и община Ветрино изнесоха незаконно цял паметник за Русия

Инициаторите са преодолели санкциите на ЕС и са транспортирали статуя на хан Котраг през Иран и Азербайджан

Официалното откриване на паметника е отложено за неуточнена дата през пролетта. Снимка: Костадин Костадинов/Фейсбук - „Възраждане” и община Ветрино изнесоха незаконно цял паметник за Русия

Официалното откриване на паметника е отложено за неуточнена дата през пролетта. Снимка: Костадин Костадинов/Фейсбук

Паметник на хан Котраг, основател на Волжка България, бе поставен в село Ширяево, област Самара, Русия, съобщават местни медии. Тази новина не би имала особено значение, ако паметникът не беше на българския скулптор Дишко Дишков, направен в България и изнесен в Русия в нарушение на санкциите, наложени от Европейския съюз, на който България е член. Според директивите на ЕС избягването на санкциите е престъпление.

На 26 юли 2022 г. в профила си във Фейсбук председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов изразява възмущението си от отказа на българската администрация да разреши износа на паметника:

Уважаеми сънародници, това, което имаме като българска държава, днес спря отпътуването на паметника, защото санкциите на ЕС и България срещу Русия забранявали износа на произведения на изкуството. Уважаеми сънародници, това, което имаме като българска държава, управлявана от чужди агенти и национални предатели, е най-големият враг на българския народ“.

Организацията на цялата акция е поверена на фондация „Въздигане“, свързана с партия „Възраждане“, присъединява се и община Ветрино, където се намира Исторически парк. Именно те се захващат да реализират сложен план как да прескочат санкциите.

На 4 януари 2023 г. във вестник „Красиво Ветрино“, издаван от Исторически парк и община Ветрино, се появява статия, в която откровено се разказва как да преодолеят забраната.

„Още в самото начало поставянето на скулптура на Котраг на територията на днешна Русия изглеждаше мисия невъзможна. Въпреки това ние не се отказахме, а решихме да се заемем с тази трудна задача. След много години усилия успяхме да стигнем до разрешение за това велико за българите дело. Паметникът беше готов, мястото – уговорено, а разрешителните бяха получени. Тогава възникна непреодолима пречка от най-неочаквано място, от страна на българската администрация. Оказа се, че не можем да изнесем нищо на територията на Русия и това беше окончателното им решение. Независимо че това е жизненоважно за съвременна и бъдеща България, чиновниците ни отказаха разрешение паметникът да излезе от България.

Изглеждаше сякаш всичко е обречено и на Котраг не му е писано да стигне до родната си земя. Повечето хора биха се отказали от начинанието, но не и решените на всичко българи от община Ветрино, които не приемат отказа за отговор. Намерихме съмишленици в съседна Турция и съставихме план как паметникът да стигне до град Самара. Първо го продадохме на турските ни партньори, а те го продадоха на фирма от град Самара, която да го постави на финалната му дестинация. След измислянето на плана започнахме и неговото изпълнение. Намерихме транспортна фирма и стартът беше даден.

Първо паметникът на Котраг стигна до Истанбул, но от Грузия забраниха транспорта до Русия през нея. Тогава променихме маршрута и през Иран и Азербайджан паметникът влезе в Русия. Вече се намира в град Самара и тези дни ще бъде поставен на подготвения за него постамент. Мисията е успешно изпълнена и това велико дело е доведено докрай.“

Според изданието „Дуслик – официален сайт на татарите от Самара и Самарска област“ цялата процедура по нелегалното изнасяне на паметника е отнела 38 дни. На 12 януари скулптурата на Котраг е била инсталирана на постамента от културно-историческия фонд „Булгарско наследие“. Официалното му откриване е предвидено за пролетта.

От община Ветрино настояват поне 1000 българи да отидат и да присъстват на откриването на паметника, въпреки че България е официално обявена за „неприятелска страна“ от Русия.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg