Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Вдигат заплатите в БНР

Увеличение ще получат и музикантите, които преди година протестираха за достойно заплащане

Решението за вдигането на заплатите в Радиото е взето в края на миналата седмица, се твърди в съобщение до медията. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков  - Вдигат заплатите в БНР

Решението за вдигането на заплатите в Радиото е взето в края на миналата седмица, се твърди в съобщение до медията. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

По-малко от седмица след скандала със Силвия Великова, ръководството на Българското национално радио оповести, че вдига заплатите. В съобщение до медиите се казва, че увеличението е с 25% и се отнася за всички в Радиото.

В четвъртък миналата седмица стана ясно, че на журналистката Силвия Великова е отнет съдебния ресор и е свалена от позицията на водещ на предаването „Преди всички“. Великова получи широка подкрепа, включително от премиера Бойко Борисов, който нарече ръководството на БНР „главанаци“. Реакцията му бе последвана от оставката на директора на програма „Хоризонт“, назначен едва ден по-рано. Същия ден се проведе и протест пред сградата на Радиото в нейна подкрепа. Междувременно Великова бе възстановена и в ресора, и като водеща.

В съобщението на ръководството на БНР днес се казва, че решението за вдигането на заплатите е взето на заседание в края на миналата седмица и е част от проекта за бюджет на обществената медия за 2020 г.

„За разлика от планирането в предходните години, акцентът няма да бъдат капиталовите разходи за ремонти – пише в съобщението. – Те ще останат в същия размер.“

Преди около година музикалните състави на БНР проведоха серия от митинги в знак на протест срещу недостойното им заплащане. Това не доведе до никакъв резултат – премиерът Бойко Борисов дори се възмути, откривайки, че в Радиото има толкова много музикални състави. По ирония музикантите ще получат увеличение на заплатите заради друг протест – не за пари, а в подкрепа на свободата на словото.

Няколко часа след новината за заплатите, от БНР съобщиха, че Управителният съвет на Радиото е възложил на програмния директор на медията Мартин Минков да ръководи и програма „Хоризонт“ до назначаване на титуляр.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах