Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Велислав Минеков се отказа от конкурса за ректор на Академията

Днес избират ректор на финансово закъсалата НХА

Изборът за нов ректор на НХА е очаквано сложен - който и да поеме Академията, ще трябва да се справи с тежката криза. Снимка: Площад Славейков - Велислав Минеков се отказа от конкурса за ректор на Академията

Изборът за нов ректор на НХА е очаквано сложен - който и да поеме Академията, ще трябва да се справи с тежката криза. Снимка: Площад Славейков

Националната художествена академия завърши 2019 г. с шумен финансов скандал. Висшето училище е на прага на фалита, текат разследвания, а досегашният ректор проф. Николай Драчев подаде оставка месец преди края на мандата си.

Днес ще бъде избран нов ректор, който ще управлява НХА в следващите четири години. Изборът е очаквано сложен – който и да поеме Академията, ще трябва да се справи с тежката криза. Кандидатите, подали документи за поста, първоначално бяха проф. Божидар Бончев, доц. д-р Бойка Доневска, проф. Велислав Минеков и проф. Георги Янков. Преди часове проф. Минеков съобщи във Фейсбук, че се отказва от конкурса:

„Никога не съм предполагал, че мога да бъда обект на анонимен донос в стила на моята младост и забравено минало. Доносът е заявен като официален документ с молба същият да не бъде представен на обруганото лице и е представен до всички възможни институции.

След явна и недостойна политическа намеса в „автономията“ на Националната академия, отказвам да бъда кандидат за ректор в същата“.

Проверка на „Площад Славейков“ показа, че в деловодството на НХА не е постъпвал документ с подобно съдържание. Възможно е адресатът да е друг и доносът да е постъпил в Министерство на културата, но засега няма потвърждение за това.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90