Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Вежди Рашидов: Германия е страната на авторите, България – на изпълнителите

Министърът на културата подчерта в словото си, че Софийска опера връща духа на Вагнер в Бавария

Вежди Рашидов с изпълнителки от „Рейнско злато“ в Бавария. Снимка: Министерство на културата - Вежди Рашидов: Германия е страната на авторите, България – на изпълнителите

Вежди Рашидов с изпълнителки от „Рейнско злато“ в Бавария. Снимка: Министерство на културата

Българският културен министър Вежди Рашидов започна необичайно приветствието си след края на спектакъл на Софийския опера в баварския град „Фюсен“. Публиката, дошла за представлението „Рейнско злато“, чу от Рашидов, че „образно казано“ Германия е страна на авторите, а България – на изпълнителите. Министърът подчерта, че България връща духа на Вагнер в Бавария.

Стартът на българо-германския проект „Пръстенът на Нибелунга“ на Софийската опера (постановка на Пламен Карталов) бе даден в събота вечерта с „Рейнско злато“. От пресцентъра на Министерството на културата съобщават, че публика от Германия, Холандия, Англия и Белгия във Фестивалния театър на германския град е аплодирала българите в продължение на 10 минути след края на представлението. За Вежди Рашидов е била отворена кралската ложа.

Кметът на Фюсен Паул Якоб и Рашидов благодарил за „великолепната идея знаменитата тетралогия на Вагнер да бъде изпълнена точно тук, където е живял покровителят на композитора – крал Лудвиг Втори“ и нарекъл Софийската опера „великолепен творчески състав“.

„Горд съм, че моята родина е страна на талантите и най-големият българо-германски оперен проект сам говори за това – заявил Ращидов, цитиран от пресслужбата си. – Ако можем да кажем образно, че Германия е страна на авторите, то България е страна на талантите, на една своеобразна творческа манифактура на дарованията, които да изпълнят написаното от авторите. А какво е животът без даровити автори и изпълнители на техните творби – ако ги няма тях, изкуството умира.“

Министърът на кулурата изтъкнал още заслугата на българската страна за връщането на духа на Рихард Вагнер в Бавария:

„Голяма чест е за Софийската опера и за възхитителната творческа дързост на нейния директор Пламен Карталов, че точно тя за първи път показва „Пръстенът на Нибелунга“ във Фюсен – градът на Вагнер, където никога досега забележителната Вагнерова творба не е показвана. България връща Вагнер, връща духа на Вагнер тук, в Бавария“.

В словото си Рашидов пояснил още, че спектаклите на Софийската опера във Фюсен (до 17 септември) са само увертюра към културната програма на българското председателство на Европейския съюз.

„Искам България със своята култура да се отвори като ветрило и да завладее Европа и света, защото ние сме много талантлив народ, но постиженията ни са малко познати – заявил министърът. – България трябва да стане разпознаваема със своето изкуство, с именитите си творци, които по нищо не отстъпват на световните имена.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg