Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Виктор Божинов с комедия за рокгрупа на име „Жигули“

Филм за годините след соца с участието на Филип Аврамов, Димитър Рачков, Геро, Лилия Маравиля и Ирини Жамбонас

Музикантите от група „Жигули“ и техните певици. Снимка: Детайл от първия постер на филма - Виктор Божинов с комедия за рокгрупа на име „Жигули“

Музикантите от група „Жигули“ и техните певици. Снимка: Детайл от първия постер на филма

По времето на социализма мнозина в България мечтаеха да карат „Жигули“, защото изборът между марките, произвеждани в държавите от Варшавския договор, не беше голям. Колата символ на живота в съветския лагер бе в производство до 2012-а и – естествено – у нас тези автомобили започнаха рязко да намаляват в началото на промените. Днес, 30 години по-късно, са изключителна рядкост, но този социалистически автомобил отново ще привлече вниманието – на него е кръстена групата, чиято история ще разкаже в новия си филм Виктор Божинов. Снимките вече започнаха, а по кината се планира да излезе през 2021 г. 

„Голата истина за група „Жигули“ вероятно ще предизвика горчив смях и носталгия към силните години на рока у нас. Според екипа, музикантите в този сюжет нямат конкретни прототипи, историята е напълно измислена. Филмът ще бъде комедия за българска рокгрупа от 80-те години, която се разпада на върха на славата си. С времето вкусовете на публиката се променят, момчетата и момичетата от „Жигули“ са забравени от публиката, изпокарани помежду си и всеки от тях живее съвсем различен живот. Телефонно обаждане обаче ги събира отново, почти насила. Фори (Михаил Билалов) – лидер и китарист на групата, се заема да поведе „Жигули“ обратно към сцената – и това се оказва сложна задача. В историята, разбира се, ще има и „едно“ жигули – общият автомобил на бандата.

Целта на филма не е просто да даде на публиката забавление, казва режисьорът Виктор Божинов („Възвишение“, „Под прикритие“, „Връзки“, „Стъклен дом“, „Столичани в повече“):

„Искаме чрез добро настроение да накараме хората да се замислят какво се случи с тях през последните 30 години. Благодарни сме, че имаме възможност да работим, дори и в тази сложна обстановка, а екипът, който сме събрали, гарантира филм на високо ниво, който няма да ви остави равнодушни“.

Режисьорът Виктор Божинов на снимачната площадка. Снимка: Ангел Юруков

Роли в историята за група „Жигули“ имат Филип Аврамов (Васо, бас), Димитър Рачков (Киша, кийборд), Герасим Георгиев-Геро (Пухи, ударни). Двете певици ще бъдат Лилия Маравиля (Дарин Дардо) и Ирини Жамбонас (Соня). Участват още Август Попов, Параскева Джукелова, Илияна Лазарова и Климентина Фърцова.

Ирини Жамбонас, Димитър Рачков и Михаил Билалов пред камерата на Антон Бакарски. Снимка: Ангел Юруков

Сценаристи на филма са Ваня Николова („Под прикритие“, „Връзки“) и Нели Димитрова („Love.Net“, „Възвишение“, „Връзки“), оператор – Антон Бакарски („Възвишение“, „Под прикритие“, „Връзки“ и участвал в редица международни продукции като „300: Rise of an Empire” и “The Expendables 2”), продуцент – Кръстьо Ламбев заедно със своя екип от Concept Studio („Докато Ая спеше“, „Маймуна“, „Връзки“, сезон 3).

От екипа съобщават, че всеки желаещ да участва в снимките на „Голата истина за група „Жигули“ – вероятно като публика – може да го направи на 6 август от 18 ч. на Морската гара в Бургас. В крайморския град ще бъдат заснети някои от  най-знаковите сцени на филма.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg