Виктор Божинов с комедия за рокгрупа на име „Жигули“

Филм за годините след соца с участието на Филип Аврамов, Димитър Рачков, Геро, Лилия Маравиля и Ирини Жамбонас

Музикантите от група „Жигули“ и техните певици. Снимка: Детайл от първия постер на филма - Виктор Божинов с комедия за рокгрупа на име „Жигули“

Музикантите от група „Жигули“ и техните певици. Снимка: Детайл от първия постер на филма

По времето на социализма мнозина в България мечтаеха да карат „Жигули“, защото изборът между марките, произвеждани в държавите от Варшавския договор, не беше голям. Колата символ на живота в съветския лагер бе в производство до 2012-а и – естествено – у нас тези автомобили започнаха рязко да намаляват в началото на промените. Днес, 30 години по-късно, са изключителна рядкост, но този социалистически автомобил отново ще привлече вниманието – на него е кръстена групата, чиято история ще разкаже в новия си филм Виктор Божинов. Снимките вече започнаха, а по кината се планира да излезе през 2021 г. 

„Голата истина за група „Жигули“ вероятно ще предизвика горчив смях и носталгия към силните години на рока у нас. Според екипа, музикантите в този сюжет нямат конкретни прототипи, историята е напълно измислена. Филмът ще бъде комедия за българска рокгрупа от 80-те години, която се разпада на върха на славата си. С времето вкусовете на публиката се променят, момчетата и момичетата от „Жигули“ са забравени от публиката, изпокарани помежду си и всеки от тях живее съвсем различен живот. Телефонно обаждане обаче ги събира отново, почти насила. Фори (Михаил Билалов) – лидер и китарист на групата, се заема да поведе „Жигули“ обратно към сцената – и това се оказва сложна задача. В историята, разбира се, ще има и „едно“ жигули – общият автомобил на бандата.

Целта на филма не е просто да даде на публиката забавление, казва режисьорът Виктор Божинов („Възвишение“, „Под прикритие“, „Връзки“, „Стъклен дом“, „Столичани в повече“):

„Искаме чрез добро настроение да накараме хората да се замислят какво се случи с тях през последните 30 години. Благодарни сме, че имаме възможност да работим, дори и в тази сложна обстановка, а екипът, който сме събрали, гарантира филм на високо ниво, който няма да ви остави равнодушни“.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Режисьорът Виктор Божинов на снимачната площадка. Снимка: Ангел Юруков

Роли в историята за група „Жигули“ имат Филип Аврамов (Васо, бас), Димитър Рачков (Киша, кийборд), Герасим Георгиев-Геро (Пухи, ударни). Двете певици ще бъдат Лилия Маравиля (Дарин Дардо) и Ирини Жамбонас (Соня). Участват още Август Попов, Параскева Джукелова, Илияна Лазарова и Климентина Фърцова.

Ирини Жамбонас, Димитър Рачков и Михаил Билалов пред камерата на Антон Бакарски. Снимка: Ангел Юруков

Сценаристи на филма са Ваня Николова („Под прикритие“, „Връзки“) и Нели Димитрова („Love.Net“, „Възвишение“, „Връзки“), оператор – Антон Бакарски („Възвишение“, „Под прикритие“, „Връзки“ и участвал в редица международни продукции като „300: Rise of an Empire” и “The Expendables 2”), продуцент – Кръстьо Ламбев заедно със своя екип от Concept Studio („Докато Ая спеше“, „Маймуна“, „Връзки“, сезон 3).

От екипа съобщават, че всеки желаещ да участва в снимките на „Голата истина за група „Жигули“ – вероятно като публика – може да го направи на 6 август от 18 ч. на Морската гара в Бургас. В крайморския град ще бъдат заснети някои от  най-знаковите сцени на филма.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах