Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Времеубежище“ сред най-добрите книги на 2022 г. според „Ню Йоркър“

Признанието идва месеци, след като излезе на англоезичния пазар

Господинов ловко привлича вниманието към насилието, което миналото упражнява върху настоящето, пише критиката за „Времеубежище“. Снимка: Площад Славейков - „Времеубежище“ сред най-добрите книги на 2022 г. според „Ню Йоркър“

Господинов ловко привлича вниманието към насилието, което миналото упражнява върху настоящето, пише критиката за „Времеубежище“. Снимка: Площад Славейков

Георги Господинов се нареди сред най-добрите автори на 2022 г. с романа си „Времеубежище“. Книгата на българския писател излезе в превод на английски от Анджела Родел по-рано през годината и привлече вниманието на чуждестранните критици с „причудливата фантазия за европейската политика“, а самият писател бе сравнен с Оруел от „Тайм“.

Сега „Ню Йоркър“ и изтъкна значението на „Времеубежище“, поставяйки го в списъка си с „Най-добрите книги на 2022 г. до сега“ и в кратка анотация към романа припомни ревюто си за книгата:

„В тази причудлива фантазия за европейската политика, разказана от фикционално алтер-его, енигматичен негов приятел създава „клиники за минало“, където лекуват пациенти с Алцхаймер чрез заобикалящата ги среда от време, което те все още помнят. Докато лечението набира популярност, континентът е завладян от трескава носталгия. Хората се обличат в национални костюми, провежда се референдум за връщане на най-хубавото старо време – в стил Брекзит (въпреки че държавите не са на едно мнение за епохите, в които да се върнат). На изток се провеждат социалистически митинги, прави се дори възстановка на убийството на Франц Фердинанд. „Историята е новина“, пише Господинов и ловко привлича вниманието към насилието, което миналото упражнява върху настоящето.“

Вижте още: „НЮ ЙОРКЪР“ ЗА „ВРЕМЕУБЕЖИЩЕ“: ПРИЧУДЛИВА ФАНТАЗИЯ ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА ПОЛИТИКА

Списъкът е бил изготвен от литературните критици и редакторите на изданието, подбрани са „най-омагьосващите, забележителни, брилянтни, изненадващи, поглъщащи, странни, провокиращи размисъл и обсъждани“ четива.

„Времеубежище“ попада в дълъг списък с документална литература и проза, в която са още „The Twilight World“ на Вернер Херцог, „Horse“ на Джералдин Брукс, „The Last White Man“ на Мохсин Хамид, „Fathers and Children“ на Тургенев и много други.

Пълният списък с подбраните книги за 2022 г. може да видите тук.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90