Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Задържаха известен руски историк за убийство

От 1998-а да 2002 г. Олег Соколов е гост-професор в Сорбоната. Снимка: Уикипедия - Задържаха известен руски историк за убийство

От 1998-а да 2002 г. Олег Соколов е гост-професор в Сорбоната. Снимка: Уикипедия

Историк с международна известност от Санктпетербургския държавен университет (СПДУ) е задържан по подозрение в убийство. Доц. Олег Соколов е заловен при опит да изхвърли в река Мойка пакет с орязани женски ръце. В дома му е открито открито разчлененото тяло на млада жена.

Заподозреният е един от основателите на движението за военноисторически възстановки в Русия, специалист по военна история на Франция и кавалер на Ордена на Почетния легион. Според съобщения в руските медии, жертвата е випускничка на СПДУ. По предварителни данни 63-годишният историк е бил близък с 24-годишната жена, а повод за убийството ѝ е кавга между двамата.

Сутринта на 9 ноември историкът е изваден от река Мойка и изпратен в болница с хипотермия. По данни от сайта на прокуратурата, в сака, който носел, „бяха открити две отделени женски ръце и газов пистолет“. Заведено е дело за убийство.

Според вестник „Невские новости” заподозреният е бил задържан, докато се опитвал да потопи в реката сак с човешки крайници – Соколов скочил във водата, тъй като чантата не потънала.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Сайтът 47news съобщава, че при обиск в квартирата му е открито разчленено женско тяло и окървавен трион. Според сайта, загиналата е 24-годишната Анастасия Ещенко. Местни медии съобщават, че тя е била близка с професора, имат съвместни научни проекти.

Сайтът dp.ru съобщава, че още в Мариинската болница Соколов е направил самопризнание. Той разказал, че с жертвата са били близки. Предишната вече между тях избухнал скандал и в състояние на афект и под влияние на алкохол той я убил.

„Когато разбрах какво съм направил, реших да се отърва от тялото“, е цитиран в сайта историкът.

Олег Соколов е роден през 1956 г. Той е доцент в катедрата по нова и най-нова история в СПГУ, специалист е по Наполеоновите войни. Член е на научния съвет на Руското военно-историческо общество, автор на множество статии за военната история на Европа, консултант на исторически филми за епохата на Наполеон. От 1998-а да 2002 г. е гост-професор в Сорбоната в Париж.

Името му бе замесено в два скандала през 2018 г. В първия по време на открита лекция в Института по история в Държавния университет в Санкт Петербург започнала свада, след като според сайта „Фонтанка” един от студентите обвинил историка в плагиатство. Същата година негова студентка бе обвинила Соколов във физическо насилие и опит за убийство. Тя твърди, че е имала интимна връзка с преподавателя. Нейната жалба до полицията бе публикувана от „Московский комсомолец”.

МОЦАРТ – РЕКВИЕМ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3