Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Закон като руския за „чуждестранните агенти” внесоха от „Възраждане”

Всяка медия, взела повече от 1000 лв. от чужда фирма или организация, дори за реклама от Гугъл, ще влиза в регистър като „чуждестранен агент”

Председaтелят нa „Възрaждaне“ Костaдин Костaдинов. Снимкa: Нaдеждa Пеевa - Закон като руския за „чуждестранните агенти” внесоха от „Възраждане”

Председaтелят нa „Възрaждaне“ Костaдин Костaдинов. Снимкa: Нaдеждa Пеевa

Проектозакон, който ограничава дейността практически на всички медии в България, предлагат от „Възраждане“. В проекта, публикуван в сайта на парламента, се предлага да бъдат вкарани в регистър на „чуждестранните агенти“ всички медии, техните собственици, управители, служители и дори сътрудници на хонорар, които са получили повече от 1000 лв. от чуждестранни организации – правителствени, неправителствени и търговски – в рамките на една година.

Така всички сайтове, които работят с реклама от Гугъл, ще бъдат обявени за чуждестранни агенти, става ясно от прочита на закона. Сред изключенията са посочени само религиозни, спортни, финансови и застрахователни дружества, както и организации от Европейския съюз.

Законът, който почти буквално преписва руския закон за чуждестранните агенти, предвижда още „агентите“ да не могат да преподават на деца, да не могат да работят в държавни университети и в БАН, както и в обекти на МВР и Министерство на правосъдието. Забранява им се да извършват творческа дейност за сметка на държавния или местния бюджет, да участват в обществени поръчки, да участват в проекти на държавната и местната власт и да извършват оценки върху околната среда. Забранява им се да участват в политически дейности, лобиране или предизборна агитация под каквато и да е форма, както и дейности по оказване на влияние върху всяка част от обществеността на България. Освен това подлежат на ежегоден финансов одит, който следва регулярно да бъде публикуван в регистър за „чуждестранни агенти“.

„Чуждестранните агенти“ ще трябва за своя сметка и непрекъснато да публикуват уточнения, че са такива – във всяка своя публикация, с шрифт, не по-малък от половината от шрифта на заглавието.

В проектозакона не се казва какво ще се случи с медиите, които приемат заплащане от Русия без да има документални следи.

Глобата за неизпълнение на посоченото в закона за първо „провинение“ е от 1000 до 5000 лв. за физически лица и от 5000 до 10 000 лв. за всички други субекти. При повторно нарушение глобата е от 5000 до 10 000 лв. за физически лица и от 15 000 до 20 000 лв. за всички останали.

В мотивите си от „Възраждане“ са посочили, че проектозаконът цели „независимост от идеологии и политически доктрини, съответствие с общочовешките ценности и националните традиции“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg