Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Закриват изложбата с фалшификатите, прибират всички картини за разследването

Антикварят, продал ментетата на колекционера, не е имал лиценз за търговия с произведения на изкуството, съобщиха от Министерството на културата

В началото на тази седмица колекционерът Николай Неделчев свали от стените в галерия „Структура“ всички картини, които е купил от антиквариата на ул. „Цар Асен“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Закриват изложбата с фалшификатите, прибират всички картини за разследването

В началото на тази седмица колекционерът Николай Неделчев свали от стените в галерия „Структура“ всички картини, които е купил от антиквариата на ул. „Цар Асен“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Днес изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“ се закрива, съобщават от столичната галерия „Структура“ във Фейсбук. Всички картини ще бъдат предоставени от собственика им, колекционера Николай Неделчев, за разследването на случая с откритите фалшификати.

„За да съдействаме за установяване на истината, налага се всички творби от изложбата да бъдат предоставени за изследване по реда на българското законодателство и от компетентните органи. По тази причина от днес – 20.06.2019 г., изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“ в галерия „Структура“, София, се закрива“, гласи съобщението в социалната мрежа.

Експозицията бе открита на 30 май, а десетина дни по-късно стана ясно, че някои от произведенията в нея са ментета – копирани са произведения на съвременни автори и са подписани с имената на български творци: Сирак Скитник, Гео Милев, Харалампи Тачев, Мирчо Качулев…

В началото на тази седмица Николай Неделчев подаде жалба в прокуратурата, че е станал жертва на измама.

Фантастико

„За измамата с картини, експонирани в рамките на изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“ в галерия „Структура“, София, собственикът на колекцията Николай Неделчев уведоми писмено главния прокурор на Република България г-н Сотир Цацаров и Дирекция на Националната полиция. От компетентните органи са образувани преписки, по които се извършва разследване“, обясняват в днешния статус от „Структура“.

Неделчев разказа, че е купил фалшивите картини от антиквариата на Александър Александров на столичната ул. „Цар Асен“ по препоръка на реставратора доц. Стефан Белишки.

Вижте още: НИКОЛАЙ НЕДЕЛЧЕВ: ДОПУСКАМ, ЧЕ ФАЛШИВИТЕ КАРТИНИ СА МИ ПОДХВЪРЛЕНИ НАРОЧНО

„Площад Славейков“ потърси Инспектората по опазване на културното наследство към Министерството на културата с въпроса ще има ли реакция по случая с антикваря, ще му бъде ли наложена санкция, тъй като според Закона за културното наследство търговската дейност с произведения на изкуството подлежи на лицензен режим. След направената справка, от министерството ни отговориха:

„Александров не е подавал заявление и не е вписан в Регистъра на лицата, имащи право да извършват търговска дейност с движими културни ценности по реда на чл. 115 и чл. 116 от Закона за културното наследство. Тъй като случаят касае произведения на изкуството, които не са движими културни ценности, Министерство на културата няма отношение към него. Разследващите органи ще преценят дали има извършено престъпление или не, съгласно Наказателния кодекс въз основа подадената жалба от г-н Неделчев“.

От галерия „Структура“ пишат, че ще информират гражданите и медиите за развръзката по случая.

Всичко по темата ФАЛШИВИТЕ КАРТИНИ В ГАЛЕРИЯ „СТРУКТУРА“

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах