VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Закриват изложбата с фалшификатите, прибират всички картини за разследването

Антикварят, продал ментетата на колекционера, не е имал лиценз за търговия с произведения на изкуството, съобщиха от Министерството на културата

В началото на тази седмица колекционерът Николай Неделчев свали от стените в галерия „Структура“ всички картини, които е купил от антиквариата на ул. „Цар Асен“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Закриват изложбата с фалшификатите, прибират всички картини за разследването

В началото на тази седмица колекционерът Николай Неделчев свали от стените в галерия „Структура“ всички картини, които е купил от антиквариата на ул. „Цар Асен“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Днес изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“ се закрива, съобщават от столичната галерия „Структура“ във Фейсбук. Всички картини ще бъдат предоставени от собственика им, колекционера Николай Неделчев, за разследването на случая с откритите фалшификати.

„За да съдействаме за установяване на истината, налага се всички творби от изложбата да бъдат предоставени за изследване по реда на българското законодателство и от компетентните органи. По тази причина от днес – 20.06.2019 г., изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“ в галерия „Структура“, София, се закрива“, гласи съобщението в социалната мрежа.

Експозицията бе открита на 30 май, а десетина дни по-късно стана ясно, че някои от произведенията в нея са ментета – копирани са произведения на съвременни автори и са подписани с имената на български творци: Сирак Скитник, Гео Милев, Харалампи Тачев, Мирчо Качулев…

В началото на тази седмица Николай Неделчев подаде жалба в прокуратурата, че е станал жертва на измама.

Америка за България

„За измамата с картини, експонирани в рамките на изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“ в галерия „Структура“, София, собственикът на колекцията Николай Неделчев уведоми писмено главния прокурор на Република България г-н Сотир Цацаров и Дирекция на Националната полиция. От компетентните органи са образувани преписки, по които се извършва разследване“, обясняват в днешния статус от „Структура“.

Неделчев разказа, че е купил фалшивите картини от антиквариата на Александър Александров на столичната ул. „Цар Асен“ по препоръка на реставратора доц. Стефан Белишки.

Вижте още: НИКОЛАЙ НЕДЕЛЧЕВ: ДОПУСКАМ, ЧЕ ФАЛШИВИТЕ КАРТИНИ СА МИ ПОДХВЪРЛЕНИ НАРОЧНО

„Площад Славейков“ потърси Инспектората по опазване на културното наследство към Министерството на културата с въпроса ще има ли реакция по случая с антикваря, ще му бъде ли наложена санкция, тъй като според Закона за културното наследство търговската дейност с произведения на изкуството подлежи на лицензен режим. След направената справка, от министерството ни отговориха:

„Александров не е подавал заявление и не е вписан в Регистъра на лицата, имащи право да извършват търговска дейност с движими културни ценности по реда на чл. 115 и чл. 116 от Закона за културното наследство. Тъй като случаят касае произведения на изкуството, които не са движими културни ценности, Министерство на културата няма отношение към него. Разследващите органи ще преценят дали има извършено престъпление или не, съгласно Наказателния кодекс въз основа подадената жалба от г-н Неделчев“.

От галерия „Структура“ пишат, че ще информират гражданите и медиите за развръзката по случая.

Всичко по темата ФАЛШИВИТЕ КАРТИНИ В ГАЛЕРИЯ „СТРУКТУРА“

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg