Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Заразата на омразата

Заловиха един от „бежанците“, нападнали германка в метрото - оказа се българин

Кадър от охранителна камера в берлинското метро, благодарение на която бе задържан един от четиримата мъже, участвали в атаката над германка. - Заразата на омразата

Кадър от охранителна камера в берлинското метро, благодарение на която бе задържан един от четиримата мъже, участвали в атаката над германка.

Един отвратителен случай на насилие предизвика миналата седмица трескаво оживление в десетки български сайтове с десетки хиляди читатели, оттам нахлу в социалните мрежи и (чрез онези, заради които Facebook трябва да си смени името на Fakebook) стигна до стотици хиляди потребители. Накрая се появи и по национални телевизии с милиони зрители.

Новината върви с видео, заснето от охранителна камера: жена слиза по стълбите в метрото, млад мъж с бира в ръка, придружен от още трима подобни, приближава зад нея и рязко я блъска с крак в гърба. Жената пада напред по лице, а мъжете си продължават спокойно и излизат от кадъра. В долния края на стълбите виждаме как нормални хора се втурват да помагат на жертвата.

Ето някои заглавия, които в последните дни обикалят из интернет сайтове, социални мрежи, телевизии и с вой на бесни кучета сеят масово заразата на омразата, която в обобщен вид изглежда така:

„Скандал/гавра/зверство с германка/момиче/невинна жена! Бежанци/мюсюлмански мигранти/афганистанци я нападат/бутат/ритат/блъскат с яростни ритници в гърба/повалят в метрото/под влака“.

Германските медии все още нямаха представа кои и какво са нападателите, българските обаче нямаха грам съмнение – мигранти и бежанци, по-конкретно афганистанци. Само дето днес стана ясно, че един от четиримата изроди вече е разпознат и задържан. И той не е нито мигрант, нито бежанец или афганистанец, а българин. Не се съобщава дали е ясно какви са останалите трима – но има ли значение? След като поляци биха българин в градския транспорт, защото го взели за мигрант.

Да припомним: през 2012 г. (пак) българин блъсна жена под влака на метростанция в „Люлин“ – безпричинно. А пък през 2011-а един норвежец взриви 8 и разстреля още 69 души. Както сочи ясно историята на Германия, Русия, Япония, Камбоджа… и още много страни в Африка, Америка и Близкия Изток, насилието няма раса, националност и друга религия, освен омразата. Тя пък се храни от страха. А от страха се хранят… тези, които издигат стени, разделят народи, печелят избори.