Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Защо „Жокера” притесни военните и възмути критиците

Идиотският смях на Жокера кънти победоносно в боксофиса

„Хубаво е, когато киното кара зрителя да се чувства неудобно или му предлага различни гледни точки - казва Хоакин Финикс. - Ето защо исках да участвам в този филм. Не ми беше лесно.” - Защо „Жокера” притесни военните и възмути критиците

„Хубаво е, когато киното кара зрителя да се чувства неудобно или му предлага различни гледни точки - казва Хоакин Финикс. - Ето защо исках да участвам в този филм. Не ми беше лесно.”

Първата среща на „Жокера” с публиката преди месец беше повече от победоносна. Осемминутните овации на крака от придирчивата фестивална публика след премиерната прожекция във Венеция, виковете „Браво” от пресконференцията, първите възторжени отзиви и, разбира се, спечелването на „Златния лъв” (за първи път от филм с комиксов герой) предизвикаха нездрав ентусиазъм и прекомерни очаквания за някакво едва ли не историческо киноявление. Това се изрази в безумния първоначален зрителски рейтинг от 9.7 точки в Imdb от 4000 души. В момента е 9.0 от 160 хиляди зрители (за сравнение „Кръстникът” е оценен с 9.2, при това от 1.5 млн. зрители). После дойдоха тревогите.

Вижте още: НИКОГА НЯМА ДА СЕ НУЖДАЕТЕ ОТ ДРУГА ВЕРСИЯ НА ЖОКЕРА

Още преди миналия уикенд филмът с Хоакин Финикс в главната роля да тръгне в широко разпространение, биографията на един от най-известните кино-злодеи предизвика и опасения и тревоги сред американски военни, жертви на въоръжени нападения и правозащитници, пише Би Би Си. А щом тръгна, се възмутиха и критициците – или поне повечето от тях.

С какво „Жокера” възмути критиците?

Америка за България

Насилие и психични заболявания

Филмът разказва историята на уличния клоун Артър Флек. Той не е приет нито от обществото, нито от жената, която харесва, поради което попада в психиатрична болница. След изписването му го връхлитат нови беди, започва личностен разпад и Флек се впуска в насилие.

Този разказ може да бъде възприет като „безотговорна пропаганда“, казват критиците – бял, самотен мъж, който намира изход от житейските трудности в радикализма и стрелбата по хора.

„Опива ли се Жокера от начина си на живот, или се ужасява от него? Има ли изобщо разлика?”, се пита в рецензията на „Венити Феър”.

В списание „Тайм” критикуват режисьора Тод Филипс за това, че показва Жокера не като маниак-убиец, а като аутсайдер-антигерой, с което буди симпатиите на самотните бели мъже, готови да се поддадат на насилствените си импулси.

Десетина дни преди премиерата роднини на жертвите на Джеймс Холмс – маниак, открил стрелба по време на прожекция на „Черния рицар” през 2012 г. написаха в отворено писмо, че изпълненият с насилие сюжет, в който историята е представена частично от гледна точка на агресора, предизвиква у тях тревога.

Главният герой на „Жокера” напомня на Джеймс Холмс, заяви Санди Филипс, изгубила през 2012-а дъщеря си.

Не ми трябва да виждам снимка на Холмс. Гледам рекламите на „Жокера” и виждам лицето на убиец”, казва Филипс пред „Холивуд Рипортър”.

В някои поделения в Тексас военните предупредиха личния състав за възможни атаки по време на прожекциите на „Жокера”. Говори се за прихванати разговори на тази тема в дарк нета – възможно планиране на атаки срещу киносалони по време на прожекции на филма.

Здравни организации изразиха загриженост за това как филмът представя психично болен човек:

Такива драматични изображения на болни хора обикновено са преувеличени и дезинформират зрителя. В по-голямата си част хората с психически проблеми не са опасни за обществото. Освен това най-често те са жертва на насилие, а не престъпници„, заяви говорител на британската фондация „Time to Change“, която се бори с дискриминацията срещу психично болни хора.

Собствениците на киносалони в САЩ също изразиха опасения, че премиерата на „Жокера“ може да провокира насилие по време на прожекции. Но тревогите им явно не чак толкова големи, колкото очакваните печалби и те не се отказват от прожекциите.

Създателите на филма отговарят

Очаквано, режисьорът Тод Филипс и актьорът на Хоакин Феникс защитават своя герой.

Направихме филм за измислен герой, който живее в измислен свят. Надяваме се, че хората ще го приемат такъв, какъвто е“, каза Филипс в интервю за „Венити Феър”.

На въпроса дали е възможно „Жокера” да провокира към насилие, както се случи през 2012 г. в Аврора, Тод Филипс отговаря, че „в днешния развален свят всичко може да предизвика насилие. Не обвинявайте филмите“.

Хубаво е, когато киното кара зрителя да се чувства неудобно или му предлага различни гледни точки – казва Финикс. – Ето защо исках да участвам в този филм. Не ми беше лесно.

В шумотевицата около филма създателите обвиняват леви активисти, които атакуват, дори преди да са го гледали.

Това, което ме изненадва в дискусиите за този филм, е колко лесно ултра левите започват да звучат като ултра десните и да се вписват в техния дневен ред“, каза Филипс.

Триумфалният смях на Жокера

Критиците могат да се възмущават, военните да се опасяват, гражданите да се притесняват, но продуцентите вероятно са напълно щастливи, защото с приходи от 93.5 млн. долара през първия си уикенд „Жокера” стана най-касовата октомврийска премиера в историята на американското кино. Хоакин Финикс пък има сериозни основания да се надява, че в нощта на 9 февруари, когато раздават оскарите, идиотският му смях ще кънти победоносно в „Долби тиътър“. За неговата игра всички са единодушни – тя е за „Оскар“.

Вижте още: „ЗЛАТЕН ЛЪВ“ ЗА „ЖОКЕРА“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3